В Україні цього року загинуло до 45 тисяч бджолиних сімей, кожна з яких коштує 2 тисячі гривень

В Україні цього року загинуло до 45 тисяч бджолиних сімей, кожна з яких коштує 2 тисячі гривень

Фото: Reuters

19 серпня в Україні відзначають День пасічника.

Бджоли мруть і про це згадують раз на рік у день професійного свята пасічників. Але саме бджолина праця є суттєвою часткою нашої економіки. Україна входить до трійки країн-найбільших експортерів меду.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Останній у цьому році мед збирають чернігівські пасічники. Спочатку із вуликів дістають стільники. В одному може бути до трьох кілограмів меду, потім стільники відкривають від воску. Все це вручну і новачкам не під силу. Останній етап - викачування меду. Стільники ставлять у медогонку. Її знову ж вручну крутять.

"Орієнтовно ми відкачали, наприклад, 25 кілограмів з вулика, а могли і 35, і 40 кілограмів відкачати".

А на іншій пасіці не лише вже мед зібрали, а й підрахували збитки. У волинянина Тараса Кміна ще влітку загинула третина бджіл після того, як сусід-фермер обробив хімікатами ріпакове поле.

"Фермер дав обіцянку більше так не чинити. Не обробляти поля вдень і обробляти якісними препаратами", - каже пасічник Тарас Кмін.

Неякісні пестициди, обробка полів удень, а не вночі - і цього року загинуло близько 45 тисяч бджолиних родин. Одна родина - це 2 тисячі гривень і тонни недоотриманого меду.

В Україні масово гинуть бджолині родини

В Україні масово гинуть бджолині родини

Поки що Україна не втратила третього місця поміж експортерів меду. Країни ЄС, США, Туреччина, Ізраїль, Лівія – п'ятірка найбільших споживачів нашої продукції. Цього року вже продано меду на суму понад 30 мільйонів доларів. Торік ця цифра становила майже 134 мільйони доларів.

Бджоли гинуть не лише в Україні, а в усьому світі. Ситуація настільки загрозлива, що цього року вперше запровадили день бджоли.

"Від запилення урожайність підвищується до 20%, до 50% - насіння. У нас є приклади, що навіть запрошують бджолярів, щоб розміщали свої пасіки, платять гроші. І ми до цього прийдемо", - каже Андрій Коваленко.

Своїм колегам він радить домовлятися з фермерами - оскільки тут взаємовигода. І обов'язково свої пасіки, розміщені уздовж полів, - реєструвати у сільських радах.

Валентина Доброта, Тетяна Хомич

Повʼязані теми:

Наступна публікація