В Україні на 10 років засудили громадянина Китаю, який намагався заволодіти таємними науковими розробками

В Україні на 10 років засудили громадянина Китаю, який намагався заволодіти таємними науковими розробками

Фото: УНІАН

Зловмисник працював під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між КНР та Україною.

В Україні до 10 років позбавлення волі засудили іноземного шпигуна - громадянина Китайської Народної Республіки Шу Юаньцзє, викритого контррозвідкою Служби безпеки України.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

"Маючи ступінь доктора технічних наук, розвідувальну діяльність шпигун здійснював під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між КНР та Україною. Контррозвідка встановила, що спеціальну освіту зловмисник здобув у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук РФ. Зловмисник також працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізується на виробництві озброєння, а також в НДІ сучасної хімії міста Сіань. За свою успішну діяльність він удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР "За науково-технічний прогрес армії", - встановило слідство.

Також зазначається, що шпигун під час відряджень до України намагався схилити до конфіденційного співробітництва групу вітчизняних науковців, яким пропонував гроші за матеріали таємних розробок у ракетно-космічній галузі, що є власністю держави.

"Оперативники СБ України затримали іноземця "на гарячому" під час спроби отримання таємних розробок. Суд визнав іноземного громадянина винним у скоєнні злочину, передбаченого ч .1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Вирок набув законної сили", - додали у СБУ.

Читайте також:

У Києві затримали терориста "Ісламської держави"

В українській армії виявили шпигуна, який працював на спецслужби Росії – СБУ

У Росії затримали японського шпигуна, який хотів отримати секретну військову інформацію

Шпигунський скандал. У Давосі затримали двох сантехніків із російськими дипломатичними паспортами

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація