В Україні назвали умову, за якої Польщі дозволять провести ексгумацію поховань

В Україні назвали умову, за якої Польщі дозволять провести ексгумацію поховань

Фото: УНІАН

Дещиця заявив, що заборона ексгумації була емоційним рішенням.

Україна дозволить Польщі провести ексгумацію тіл загиблих поляків на території українських поховань лише після відбудови знищених українських пам'ятників на території Польщі

Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

За словами дипломата, йдеться про відновлення українських пам'ятників в Пикуличах під Перемишлем та Монастирі біля Верхрати. Відбудова в цих місцях стане "сигналом до розв’язання питання розблокування пошукових робіт".

Дещиця сказав, що заборона на проведення ексгумаційних робіт з боку України була емоційним рішенням після того, як польська влада не реагувала на знищення українських пам'ятників. Це також викликано бажанням стримати подальші акти вандалізму у Польщі. 

Проте в Україні переконані, що конфлікт між країнами на історичному ґрунті спричинений діяльністю третьої сторони, яка зацікавлена в міжнаціональній ворожнечі. 

Нагадаємо, у середині листопада 2017 року Україна погодилася на скасування мораторію на проведення пошуково-ексгумаційних робіт стосовно загиблих під час Другої світової війни. Своєю чергою Польща зобов’язалася відбудувати зруйновані українські пам'ятники на своєму півдні.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація