В Україні не вистачає вакцин для щеплень від небезпечних хвороб: МОЗ проблему із закупівлями заперечує

В Україні не вистачає вакцин для щеплень від небезпечних хвороб: МОЗ проблему із закупівлями заперечує

Фото: УНІАН

Урядовці переконують, що препарати є.

Фото: УНІАН

Між Міністерством охорони здоров'я та регіонами стався конфлікт через вакцини. На місцях запевняють, що у них бракує вакцин від небезпечних недуг при тому, що у сусідніх з Україною країнах вирують епідемії. Урядовці, своєю чергою, переконують, що проблема не пов'язана із закупівлями, адже препарати є. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Ранок.

У холодильнику пологового відділення немає жодної дози вакцини від туберкульозу. Вона закінчилася ще в листопаді. Торік із чотирьох тисяч малюків щепили близько тисячі.

У Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що вакцини закуплені й розвезені на регіональні склади, і запасу препаратів має вистачити мінімум на півроку для дітей і дорослих. У відомстві вважають, що відсутність вакцин в регіонах є недопрацюванням на місцевому рівні.

"На місцевому рівні є перерозподіл з іншого лікувального закладу", - кажуть у МОЗ.

Однак у Житомирі немає звідки перерозподілити. У місцевому управлінні охорони здоров'я підтверджують, що немає БЦЖ (вакцини від туберкульозу) і в іншому пологовому будинку, перебої з нею і в міських поліклініках. Чиновники міністерства не вірять.

Тим часом у Сумах теж дефіцит вакцин від деяких небезпечних інфекцій, зокрема, від кору, паротиту та краснухи.

Від кору в Україні щеплено лише 45% дітей. При цьому в сусідній Румунії наразі вирує епідемія, захворіли понад дві тисячі осіб. 15 дітей померли. Кір небезпечний своїми ускладненнями. Та в Румунії 89% дітей щеплено від небезпечної хвороби.

Щеплення від кору в Україні робиться в рік та в шість років. Якщо дитина не була щеплена в цей період, то вона має право двічі вакцинуватися від кору, краснухи та свинки до 18 років.

Узагалі український календар відстає од світового. У нас щеплюють від 10 інфекцій, тоді як у світі від 13. Так, в Україні не роблять щеплення проти вітряної віспи, менінгококової інфекції, ротавірусної інфекції.

Крім того, у поліклініках, забезпечених вакцинами, нині спостерігається ажіотаж, кажуть лікарі. Усі, хто пропустив щеплення в попередні роки, коли вакцини не закуповували взагалі, зараз намагаються наздогнати календар щеплень.

Всупереч заявам МОЗу лікарі заявляють про нестачу вакцин від небезпечних недуг

Всупереч заявам МОЗу лікарі заявляють про нестачу вакцин від небезпечних недуг

Повʼязані теми:

Наступна публікація