В Україні перевірять сімейних лікарів: як каратимуть за порушення

В Україні перевірять сімейних лікарів: як каратимуть за порушення

Фото: pixabay.com

Порушників можуть очікувати штрафні санкції.

Роботу сімейних лікарів в Україні перевірить Національна служба здоров'я, оскільки не всім пацієнтам надають якісні послуги, але попри це медикам виплачують підвищену зарплату.

Про це заявив очільник НСЗУ Андрій Віленський в інтерв'ю "LIGA.net".

За його словами, моніторити роботу сімейних лікарів будуть як цифровими інструментами (через аналіз статистику і моделі поведінки), так і виїздом на місце. Віленський розповів, що вже навіть були перші візити до медзакладів, що було для них шоком і здивуванням.

"Перші організовані візити були подекуди шоком для закладів, вони були здивовані, що все видно. Коли ми приїжджаємо, а безбар’єрного входу для пацієнтів немає. Він має бачити усю інформацію на видному місці, щоб зрозуміти, який графік роботи медзакладу, а цього немає. Меддопомога не надається безперервно, а годину на день, бо лікар так вирішив. І ми не говоримо зараз про медичні речі, поки що – про організаційні", – сказав Віленський.

Як він уточнив, жостким інструментом впливу на медзаклади, у разі виявлення порушення, є припинення виплат і розірвання договору.  Утім, якщо у Києві в пацієнта є вибір, аби піти в інше місце, то в селі найчастіше альтернативи немає. Тому, НСЗУ буде реагувати на можливі виявлені порушення інакше, наприклад, накладаючи санкції. Віленський також додав, що "період адаптації до нових правил гри для сімейної медицини завершується".

"Тому є інші інструменти, зафіксовані в договорі: план виявлення і усунення недоліків, штрафні санкції, якщо недоліки не усунули. Це кропітка робота, але ми готові. І готові публікувати цю інформацію, щоб люди були в курсі того, що насправді відбувається", – додав очільник НСЗУ.

Нагадаємо, в НСЗУ повідомили, що в Україні мобільні бригади з вакцинації від коронавірусу за перший місяць роботи отримають фіксовану зарплату розміром 8 тисяч гривень. Надалі оплата буде залежати від кількості введених доз вакцини.  

Як сімейний лікар має тримати зв’язок із пацієнтом із COVID-19 — розмова з педіатром Антоном Асоновим

Як сімейний лікар має тримати зв’язок із пацієнтом із COVID-19 — розмова з педіатром Антоном Асоновим

Повʼязані теми:

Наступна публікація