В Україні розпочався фінальний етап конкурсу до Верховного суду. 16 кандидатів отримали негативну характеристику

В Україні розпочався фінальний етап конкурсу до Верховного суду. 16 кандидатів отримали негативну характеристику

Фото: УНІАН

Завтра оголосять остаточних переможців.

Відсьогодні в Україні розпочався останній етап відбору кандидатів на посаду судді Верховного суду України. Із 78 претендентів на посаду судді - 16 отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Вища рада правосуддя - передостанній фільтр для кандидатів перед підписом президента. Чотири члени ВРП разом з очільником теж претендують на суддівську мантію і вони не голосують.

Почався останній етап відбору кандидатів на посаду судді Верховного суду України

Почався останній етап відбору кандидатів на посаду судді Верховного суду України

Не йти в судді членам ВРП закон не забороняє, але представники Громадської ради доброчесності вважають, що чотири кандидати - поміж них голова ВРП Ігор Бенедисюк та члени - Наталя Волковицька, Тетяна Малашенкова та Микола Гусак - мали би звільнитися перед конкурсом.

Ігореві Бенедисюку активісти закидають недбальство, через яке одна суддя Майдану поновилася на посаді, а також іменну зброю від президента.

"Про цю нагороду мені стало відомо на урочистому заході у Верховному суді і це стало для мене несподіванкою. Я вважаю, що кожен суддя має мати таку зброю", - зазначає він.

Це другий етап відбору кандидатів до Верховного суду. Нині він недоукомплектований на 78 осіб. Максим Титов теж претендує на посаду судді і до нього в активістів теж є запитання. Він син Юрія Титова, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Йому закидають 22 закритих адмінпровадження за пиятику за кермом за закінченням строку давності. До одного водія суддя ставився поблажливо тричі.

"Я щойно почув від вас цю інформацію. Я розумію, що це недолік, але це може бути пов’язано з великою завантаженістю", - пояснює Юрій.

Члени ВРП усіх кандидатів опитують прискіпливо. Журналісти за дійством спостерігають із монітора. Навіть під час перерви до кандидатів не підпускають.

Загалом у Громадської ради доброчесності зараз претензії до 16 кандидатів. Більшість із негативним висновком відсіялась у процесі конкурсу. Хто з цих людей стане суддею Верховного суду - оприлюднять завтра.

"Я не можу нічого на цей момент прокоментувати, очевидно всі застереження будуть предметом прискіпливої дискусії у нарадчій кімнаті. Коли вислухаємо всі аргументи за і проти", - підкреслив член ВРП Андрій Бойко.

Учора закінчився відбір суддів до нового Антикорупційного суду, його створюють для розгляду справ проти високопосадовців. Лише сім кандидатів не отримали позитивного відгуку в Ради доброчесності. Тепер слово за президентом.

Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація