В Україні можуть зникнути всі ЖЕКи

В Україні можуть зникнути всі ЖЕКи

Чиновники пообіцяли знищити ЖЕКи

У Німеччині мешканцям повертають гроші за комуналку, які залишилися в кінці року.

ЖЕКи скоро замінять управительськими компаніями, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30. Будинки матимуть краще облуговування, а двірники із сантехніками - високі зарплати.

Такі райдужні перспективи малював перший заступник столичного голови Олександр Мазурчак - журналістці ТСН Інні Боднар, яка влаштувалась на роботу заступником керівника одного з київських ЖЕКів.

Чиновник, що опікується у КМДА житлово-комунальним господарством, намалював таку схему:

мешканці будинку сходяться на збори і обирають правління; правління наймає управительську компанію, яка наймає субпідрядників, а вже вони обслуговуватимуть будинок; нікому нічого не навязуватимуть, усі все обиратимуть по-чесному - через тендер.

"Ця управляюча компанія рахує, як краще зробити так, щоб надати послуги і при цьому зекономити гроші", - додав Мазурчак.

Наприклад, двірників можуть попросити топтати сміття, щоб більше влазило. Тоді його рідше вивозитимуть, а зекономлені гроші підуть у зарплату двірника.

Приблизно за такою ж схемою давно живуть у Німеччині. От тільки тут чітко розмежоване своє і спільне. Все, що в квартирі, - ремонтує власник, решту - адміністрація будинку.

Комуналка за двокімнатну квартиру обходиться німцю приблизно у 230 євро. В кінці року адміністрація будинку звітує, на що витратила гроші. Якщо кошти залишилися - їх повертають мешканцям. А коли використали більше - жителі доплачують.

В Україні нещодавно вже запустили одну управлінську компанію у якості пілотного варіанту та поки що спостерігають.

Незабаром ЖЕКи можуть зникнути назавжди

Незабаром ЖЕКи можуть зникнути назавжди

Повʼязані теми:

Наступна публікація