В Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

В Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Фото: УНІАН

По Україні запланована низка пам'ятних заходів.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні - державне свято та вихідний день в Україні, який офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року. Прийшло на заміну радянському святу “День Перемоги”, яке відзначали в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" у межах голосування за пакет законів про декомунізацію.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам’яті та примирення, є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів Другої світової війни. 

8 травня відбулася акція "Перша хвилина миру", присвячена 74-й річниці закінчення Другої світової війни.  Водночас у багатьох західних країнах День перемоги над нацизмом відзначався саме 8 травня. Пов'язано це з тим історичним фактом, що Акт про капітуляцію нацистської Німеччини підписувався двічі. Перший Акт був підписаний 7 травня, європейські уряди оголосили про це вдень 8 травня, а бойові дії, згідно з підписаним документом, Третій рейх припиняв з нуля годин 9 травня. Однак в ніч з 8 на 9 травня Акт про беззастережну капітуляцію, на вимогу радянського керівництва, був перепідписаний.

На День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Києві заявлені одразу кілька масових заходів.

Нагадаємо, що ухвалений Верховною Радою в квітні 2015 року Закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" забороняє публічно використовувати символіку комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Серед таких  – зображення прапора, герба та інших символів СРСР і союзних республік, зокрема серпа з молотом і п'ятикутної зірки. Зрозуміло, заборона не поширюється на символіку, наявну, наприклад, на бойових нагородах або ювілейних медалях – Україна вшановує заслуги ветеранів. Не стосується він також оригіналів бойових знамен. Але ось спроба "вшанувати пам'ять" з будь-яким іншим червоним прапором – порушення закону.

Заборонена в нашій країні і пропаганда так званої "георгіївської стрічки" – символу, під яким російські агресори і сепаратисти Криму і Донбасу окупували українські землі і вбивали громадян України. Публічна поява з георгіївською стрічкою (якщо, звісно, вона не є елементом бойової або ювілейної нагороди) карається серйозним штрафом, а повторне правопорушення може спричинити за собою адміністративний арешт.

Сьогодні в Україні символом Дня пам'яті і примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є червоний мак. До речі, мак як символ пам'яті вже давно став визнаним у багатьох країнах Європи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація