Сезон винограду зараз у самому розпалі, кажуть продавці.
Виноград заполонив українські прилавки. Чорні, зелені та рожеві грона зібрані здебільшого на українських виноградниках.
Як цьогоріч вродив виноград і коли він подешевшає - в сюжеті ТСН.19:30.
Херсон
Із Білозерського району виноград роз'їжджається всією Україною вже багато років. На тисячах гектарів виноградників столового винограду лише відсотків три. Більшість врожаю вирощують на вино. Тут виноград фасують у пакети і складають у ящики.
Кажуть, що цьогоріч вродив на тому ж рівні, що і минулого року. Менший врожай тільки ранніх сортів. Ранній виноград постраждав через примхи погоди. Під час теплої зими на лозах розкрилися бруньки, а навесні вдарив мороз. Проте, на якість, смак і навіть ціну це не вплинуло.
Оптова ціна винограду, за словами директор агрофірми Олександра Ощипка, від 25 до 28 гривень.
Далі виплеканий гарячим херсонським сонцем виноград везуть на склад. А звідти рефрижераторами він поїде на ринки і супермаркети. Уже за тиждень, кажуть у господарстві, ціна на виноград знизиться в рази. Бо він достигне в усіх господарствах і буде велика конкуренція.
Київ
Ціна на виноград на столичних ринках різниться. За виноград із Херсонщини правлять від 40 до 50 гривень. Із Дніпропетровщини - 30-35 гривень за кг.
Сезон винограду зараз у самому розпалі, кажуть продавці. Тож ціни будуть іще знижуватися. Хоча на ринку можна зустріти і геть дешеві грона.
На ринках виноград продають здебільшого український. А от у супермаркетах - чимало імпортованого, з Туреччини. Вартість його хоч і не набагато, але вища.
Дієтологи називають виноград їжею богів. Він корисний для шлунка, серця та імунної системи. А ще для пам'яті та зору. Особливо кісточки синього винограду. Є різні медичні препарати, біодобавки, які виготовляють на основі кісточок.
Але їсти варто в міру, не більше 200 грамів на день, бо виноград, окрім вітамінів, має багато калорій.