В Україні виявили рідкісне небезпечне захворювання, завезене з тропіків

В Україні виявили рідкісне небезпечне захворювання, завезене з тропіків

Фото: pixabay.com

Щороку від цієї хвороби помирає приблизно 200 тисяч людей.

У мешканця Запоріжжя, який відпочивав на острові Балі в Індонезії, виявили екзотичну паразитарну хворобу - шистосомоз.

Про це повідомили в обласному лабораторному центрі.

"У масштабах планети шистосомоз належить до одного з поширених паразитозів людини - друге місце в світі після малярії. Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) зазначає, що кожна 25 людина на планеті заражена шистосомозом, а помирає від нього щороку до 200 000 осіб", - йдеться у повідомленні.

За даними лабораторного центру, в України за останні 10 років випадків завезення цього захворювання було два.

"Хворий протягом майже року, перебуваючи в Індонезії, купався в прісних водоймах, а саме це основний шлях зараження шистосомозом разом із пранням білизни в них, риболовлею; недотриманням правил особистої гігієни; трудовою діяльністю (робота в сільськогосподарській галузі). У листопаді минулого року у нього з'явився свербіж шкірних покривів, сухий кашель, періодично підвищувалася температура. Згодом збільшилися лімфатичні вузли, з'явилися геморагічні прояви по ходу судин кінцівок, посилився свербіж. Напередодні звернення за медичною допомогою хворий за 2 тижні втратив 3 кг ваги, посилився кашель. Крім того в легенях було виявлено патологічне утворення", - розповіли експерти.

Як зазначається, після виявлення в хворого збудника шистосомоза він пройшов курс лікування специфічним протипаразитарним препаратом, нині стан хворого дещо покращився, але має бути проведена ще низка досліджень.

Окремо у лабораторному центрі наголосили, що хронічна стадія захворювання може тривати від 3 до 30 років, тож, якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, хвороба може набути незворотного характеру.

Нагадаємо, раніше Європейський центр профілактики та контролю захворювань попередив, що на Канарах туристи ризикують підхопити небезпечні бактерії, які можуть загрожувати життю та спровокувати інфекції крові, менінгіт та пневмонію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація