В Україні все більше школярів переходять на домашню освіту: переваги та ефективність

В Україні все більше школярів переходять на домашню освіту: переваги та ефективність

Фото: УНІАН

У Києві вдома навчаються понад 10 тисяч дітей.

В Україні тисячі дітей змінили школу на домашню освіту й опановують усі предмети зі шкільної програми вдома у зручний для себе час, але при цьому щомісяця мусять демонструвати свої знання учителям школи, до якої вони прикріплені. Як перевести дитину зі шкільної освіти на домашню та чи є "хатня" освіта ефективною дізнався "Сніданок з 1+1".

У Києві не ходять до школи, а вчаться вдома понад 10 тисяч дітей. Екстернат, індивідуальна та дистанційна освіти - ці форми навчання щодня набувають популярності серед українців. У соціальних мережах люди активно цікавляться як перевести доньку чи сина на альтернативну освіту, зокрема, вчити малечу вдома, бо в стандартній шкільній освіті зі старими підручниками та важкою програмою вони розчарувалися.

"За останні 20 років методики викладання не дуже змінилися. І дитині набагато цікавіше зараз подивитися, наприклад, один фільм по "Діскавері", і таким чином пройти програму з географії за кілька параграфів", - вважають батьки.

Тепла ковдра, чай, стіл з підручниками та планшет - уже три роки поспіль Софія до школи не ходить, а вчиться вдома, опановує програму восьмого класу в зручний для себе час. Вона не встає о сьомій ранку, щоб зібратися до школи. 

"Я сама планую свій графік. Я можу зранку позайматися гітарою, а ввечері вчитися. А можу вчитися, якщо я десь за кордоном, і мені не будуть вчителі розповідати де я, чому я не роблю домашні завдання або здаю їх пізніше", - розповідає дівчина.

До своєї київської школи, де мала б щодня навчатися, Софія ходить лише один-два рази на місяць.

"Роблю контрольні роботи вдома. Везу їх до школи, приходжу до вчителя з цього предмету, здаю контрольну. Вона перевіряє і питає мене з цієї теми. Ну тобто якщо це алгебра, то вона може попросити вирішити при ній пару задач", - пояснює школярка.

Три роки тому Софія щодня ходила до школи і щоразу поверталася додому втомленою. Шість уроків, важкий рюкзак з підручниками і купа домашніх завдань - таке шкільне життя дитині аж ніяк не подобалось.

Три роки тому мама Тетяна вирішила перевести доньку-п'ятикласницю на домашнє навчання.

"Вона сказала: "Та ну, друзі, ти що, куди я піду?" У кінці п'ятого класу вона сказала: "Мамо, я йду зі школи". І ми спробували влітку цей формат, коли я їй давала завдання, а вона складала собі графік, працювала, і ми зрозуміли, що це не так складно як здається", - розповідає Тетяна.

Але чимало батьків переводити свої дітей на домашнє навчання бояться. Мовляв, атестат про середню освіту їхнє чадо може не отримати, якщо не буде ходити до школи. Однак юристи кажуть, що вони помиляються.

Відповідно до Конституції України і міжнародного законодавства батьки відповідають за освіту дитини і можуть це робити як в традиційний спосіб - у школі, так і за допомогою сучасних методів: це дистанційна освіта і домашня освіта. Це коли батьки навчають дитину або самостійно, або за допомогою репетиторів.

Але батьки, які захочуть навчати своїх дітей вдома, все одно мусять оформити їх у середній школі. Це дасть змогу не лише скласти підсумкове ЗНО та отримати атестат, а й дозволить користуватися шкільною бібліотекою та спілкуватися з учителями.

Українці шукають альтернативи стандартній шкільній освіті

Українці шукають альтернативи стандартній шкільній освіті

Повʼязані теми:

Наступна публікація