В Україні встановили нові норми щодо ширини смуг руху на дорогах: вони будуть вужчі

В Україні встановили нові норми щодо ширини смуг руху на дорогах: вони будуть вужчі

Фото: pixabay.com

Норми набудуть чинності 1 вересня.

В Україні у Державні будівельні норми впроваджуються зміни, згідно з якими ширина смуг руху на дорогах звужується.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

За його словами, зараз в Україні ширина однієї смуги складає 3,5-3,75 метрів в залежності від призначення доріг. Але більш вузькі дороги безпечніші, запевняє заступник міністра.

"Європейська практика показала, що дороги з меншою шириною смуг руху (3-3,25 метрів) підсвідомо спонукають водіїв їхати обережніше та з меншою швидкістю. Тому кількість аварій у них набагато менша", - написав Парцхаладзе у Facebook.

Заступник міністра зазначив, що раніше у ДБН була прописана тільки конкретна чітка ширина смуг руху. Зараз урядовці встановили мінімальні параметри відповідно до призначення доріг і максимальна ширина смуг руху не повинна перевищувати 3,75 м.

Ми підвищуємо безпеку і комфорт людей. Тому одна з ініціатив, яку ми ввели в нових ДБН - звуження ширини смуг руху на...

Опубліковано Lev Partskhaladze П'ятниця, 22 червня 2018 р.

Згідно з новою ДБН, ширина смуги руху на магістральних вулицях загальноміського і районного значення в найбільших, великих, середніх і малих містах, крім доріг безперервного руху, а також на селищних дорогах і головних вулицях має становити 3 метри, передає УНІАН.

На магістралях загальноміського значення безперервного руху у великих містах ширина смуги руху має бути 3,5 м. На місцевих житлових вулицях і дорогах всіх населених пунктів - 2,75 м.

"Замість таких широких смуг можна буде облаштувати велодоріжки, окремі смуги для громадського транспорту або додаткові для авто", - зазначив Парцхаладзе.

За словами урядовця, мета таких змін полягає у підвищення безпеки дорожнього руху та зменшення аварійності, а також у збільшенні пропускної здатності вулиць та зменшення заторів.

Оновлена ДБН щодо вулиць і доріг вже опублікована і вступить в силу з 1 вересня 2018 року.

В ремонт українських доріг вкладуть 3 мільярди гривень - Економічні новини

В ремонт українських доріг вкладуть 3 мільярди гривень - Економічні новини

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація