В України є план, як змусити Росію виконати рішення Міжнародного трибуналу – Зеркаль

В України є план, як змусити Росію виконати рішення Міжнародного трибуналу – Зеркаль

Фото: Associated Press

МЗС вже скерувало звернення до Росії з питанням про те, коли Україна може забрати моряків і кораблі.

До 25 червня цього року Росія має відзвітувати про виконання рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків та кораблів. Україна має план, як змусити РФ виконати це рішення.

Про це розповіла заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає Укрінформ.

"Ми працюємо над реалізацією саме наказу Міжнародного морського трибуналу щодо наших моряків. І я думаю, що в найближчому майбутньому ви побачите, як ми його будемо реалізовувати на майданчиках ООН", - наголосила Зеркаль.

Вона повідомила, що МЗС скерувало звернення до Росії з питанням про те, коли Україна може забрати моряків і кораблі.

"Відповіді немає. 25 червня вони мають подати звіт про те, як вони виконали цей наказ, а далі у нас уже є план, як забезпечити подальший тиск для того, щоб вони виконали цей наказ. Але поки що я про це говорити не буду", - сказала заступник міністра.

Як повідомлялося раніше, 25 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи.

Нагадаємо, Міжнародний морський трибунал ООН провів перші слухання за позовом України про заходи щодо РФ для звільнення полонених українських моряків і захоплених кораблів 10 травня. Раніше Росія повідомила, що не братиме в них участі. Україна подала до міжнародного трибуналу з морського права з проханням вжити тимчасових заходів і зобов’язати Росію звільнити українських моряків і кораблі. 

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, трибунал не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду. У свою чергу посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, якщо Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права, Україна буде домагатися введення "гамбурзьких санкцій".

У Міжнародному суді ООН закінчуються слухання за позовом України проти РФ

У Міжнародному суді ООН закінчуються слухання за позовом України проти РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація