В Україні з'явився перший освітній омбудсмен: ним став директор столичної школи

В Україні з'явився перший освітній омбудсмен: ним став директор столичної школи

В Україні з'явився перший освітній омбудсмен: ним став директор столичної школи

Фото: Сергій Горбачов

Першим освітнім омбудсменом став Сергій Горбачов.

 В Україні з'явився освітній омбудсмен. Ним став директор спеціалізованої школи № 148 міста Києва Сергій Горбачов.

Про це повідомила пресслужба Міносвіти.

З посадою освітнього омбудсмена визначилася міністр освіти Лілія Гриневич. Це право передбачене законом. Попри це, Міносвіти проводив публічний відбір на засадах конкурсу.

Спеціально створена комісія при МОН рекомендувала на посаду три кандидати. Конкурентами Горбачова були професійний юрист з досвідом роботи зі складними підлітками в межах системи пробації Ірина Яковець і Олеся Ващук, яка має досвід правозахисної діяльності.

Вибір зупинився на Сергієві Горбачову, зокрема й тому, що він знає систему освіти зсередини. "Сергій Іванович - єдиний з кандидатів має сформоване розуміння того, що таке педагогіка партнерства. І нам дуже важливо, щоб ця посада, і він має це зробити, щоб вона не перетворювалась на ще один каральний орган, який шукатиме винних, а ця посада має стати осередком довіри та цивілізованого вирішення конфліктів", – сказала Лілія Гриневич.

Уповноважений міністерства освіти та науки буде вирішувати шкільні конфлікти - захищатиме права учнів, вчителів і батьків. Після офіційного призначення освітній омбудсмен повинен знайти та відібрати собі офіс і працівників з 15 осіб.

Сергій Горбачов працює у сфері освіти 13 років. Закінчив Запорізький державний педагогічний університет. Працював вчителем російської мови і літератури. Зголом очолив школу "Логос". Понад три роки працює директором  спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 148 імені Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови та літератури міста Києва.

Як провідомлялося, про створення нової посади освітнього омбудсмена очільниця МОН Лілія Гриневич повідомила наприкінці минулого року. Один з обов'язків майбутнього омбудсмена – розгляд фактів цькування дітей у школі та поза нею. Результати цих перевірок надаватимуть поліції. 

Лілія Гриневич про подяку вчителям і новації у новому освітньому законопроекті

Лілія Гриневич про подяку вчителям і новації у новому освітньому законопроекті

Повʼязані теми:

Наступна публікація