В Україні збираються кардинально посилити покарання за кермування напідпитку

В Україні збираються кардинально посилити покарання за кермування напідпитку

Фото: avtosreda.ru

Депутати пропонують ухвалити закон, за яким п'яних водіїв довічно позбавлятимуть прав.

В Україні за водіння напідпитку можуть підвищити штрафи майже до 41 тисячі гривень, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Законопроект, який посилює відповідальність за кермування в нетверезому стані, депутати зареєстрували у Верховній Раді. Згідно з документом, 40 тисяч 800 гривень заплатять водії, у яких у крові виявлять більше 2 проміле алкоголю. Також штраф заплатять ті, хто відмовиться проходити тест на алкоголь. В обох випадках водіїв позбавлять права на керування транспортним засобом на 3 роки.

Водночас водій, який був позбавлений права керувати автомобілем, проте його виявили за кермом, каратиметься п'ятьма роками в'язниці з позбавленням права керувати транспортними засобами пожиттєво.

На українських дорогах можуть створити "пункти трезвості" та дозволити вибіркові перевірки

На українських дорогах можуть створити "пункти трезвості" та дозволити вибіркові перевірки

Окрім цього, законопроект надає право поліції проводити масові перевірки водіїв на тверезість. Для таких рейдів буде передбачений новий дорожній знак. Саме на ділянці, де його встановлять, патрульні матимуть право зупинити і перевірити на тверезість будь-якого водія.

Наразі у ДТП на дорогах України щодня гинуть в середньому 10 українців, однією з причин є п'яні водії за кермом.

На думку радника міністра внутрішніх справ України Зоряна Шкіряка, карати за п'яне водіння треба ще жорсткіше - 50 тисяч гривень штрафу і позбавлення прав на все життя.

"Я прихильник жорсткіших заходів щодо особливо кермувальників у нетверезому стані, я це говорив і до введення нових правил, і говорив, що штраф у 10 тисяч і позбавлення прав на 2 чи 3 роки питання не вирішить, тому що допоки людина не буде усвідомлювати рівень відповідальності, який справді не тільки вдарить по кишені, а буде загрожувати реальним великим тюремним терміном, ситуація не зміниться. Водій повинен розуміти, якщо він випив, він – потенційний вбивця", - наголосив він.

Окрім цього Шкіряк зазначив, що причиною того, що в Україні до відповідальності притягують лише звичайних людей, а не "мажорів", є корупція.

"Корумпованість наших судів, оскільки практично жоден українець не довіряє українським судам. За останні роки майже нічого не змінилось. Будемо сподіватись, що судова реформа призведе до якихось змін, але особисто я на це мало сподіваюсь", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше в Україні вирішили посилити відповідальність за несплату аліментів. Боржників планують не випускати з України за кордон, заборонити відкривати депозитні рахунки чи забирати водійські права.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація