В Україні знижується рівень захворюваності на туберкульоз

В Україні знижується рівень захворюваності на туберкульоз

Фото: pixabay.com

Хворий небезпечний для соціуму до того моменту, поки він не отримує лікування.

Рівні захворюваності на туберкульоз в Україні останніми роками знижуються.

Про це заявила завідувач Центру контролю за соціально небезпечними хворобами Центру громадського здоров’я України Яна Терлеєва, - пише Укрінформ.

"За даними центру медичної статистики МОЗ, за 6 місяців 2018 року в Україні на активний туберкульоз захворіли 13 817 осіб. Це - нові випадки та рецидиви. Рівень захворюваності на туберкульоз складає 32,6 на сто тисяч населення. Рівень захворюваності в цілому знизився на 11,2% порівняно з аналогічним періодом наступного року. Така тенденція зберігається останні роки. Однак значною проблемою є недовиявлення туберкульозу як у всьому світі, так і в Україні. За даними ВООЗ, у середньому щоп’ятий випадок активного туберкульозу в Україні не виявляється", - зазначила Терлєєва.

Через хворого на туберкульоз педіатра майже тисяча малюків мають пройти флюрографію

Через хворого на туберкульоз педіатра майже тисяча малюків мають пройти флюрографію

За її словами, хворий небезпечний для соціуму до того моменту, поки він не отримує лікування. "Небезпечними є бактеріовиділювачі. Таких - кожен другий випадок серед хворих на туберкульоз. Але ще небезпечнішими для оточуюючих є мультирезистентні форми туберкульозу, коли є стійкість до кількох протитуберкульозних ліків. На жаль, таких в Україні - 4-5-й новий випадок і кожен другий випадок серед повторних випадків", - наголосила експерт.

Фото: ТСН.ua

Найвищі показники захворюваності на туберкульоз за 6 місяців 2018 року - в Одеській області з рівнем 71,9% на 100 тисяч населення, далі йдуть Житомирська та Херсонська області.

Нагадаємо, що флюорографія є неефективною для виявлення туберкульозу.

Про це заявила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у кулуарах Кабміну. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація