В Україні зупинилися шахти з видобутку урану: чому є загроза екологічного лиха

В Україні зупинилися шахти з видобутку урану: чому є загроза екологічного лиха

Усі три шахти у Кіровоградській області.

Від понеділка, 7 грудня, зупинились усі українські шахти з видобутку урану.

Про це розповіли у ТСН.14:00.

Таких копалень три. Усі вони розташовані у Кіровоградській області та входять до складу одного державного підприємства.

На шахтах твердять, що єдиний покупець урану - це компанія "Енергоатом", але розраховується невчасно. Нині її борг становить 137 мільйонів гривень. Через це на копальнях постійні затримки зарплатні, брак спецодягу, запчастин для техніки та навіть вибухівки, щоби підривати пласти руди. Саме через це майже п'ять тисяч працівників відправили у вимушений простій.

Нині в копальні спускаються лише для того, щоби відкачати воду. Але через борги енергетики погрожують відімкнути шахти від електропостачання. Якщо зупиняться помпи з відкачування води, то радіаційно заражена рідина може затопити копальні й потрапити у водоносний горизонт.

Усі українські шахти з видобутку урану зупинилися через борги

Усі українські шахти з видобутку урану зупинилися через борги

"Це буде затоплення шахт, по-перше. А для всієї Кіровоградської області та й для всієї центральноі України є загроза екологічного лиха. Так наші шахтні води піднімуться до рівня ґрунтових вод і буде екологічна катастрофа", - розповів представник профспілки гірників Дмитро Бондарєв. 

Як повідомлялося, у Кіровоградській області загинув шахтар на урановій копальні під час видобутку на глибині понад 600 метрів поблизу селища Смоліне. Чоловіка пpидaвило ковшем мaшини, яка вантажить породу. Вона зламалася, а шахтар намагався полагодити механізм, його розчавило на місці. Його товариш, який допомагав з ремонтом, отримав травми. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація