В УПЦ КП припустили, що патріарх Кирило пов'язаний зі спецслужбами РФ

В УПЦ КП припустили, що патріарх Кирило пов'язаний зі спецслужбами РФ

Фото: Reuters

Євстратій Зоря згадав, що Кирило в радянські часи був пов'язаний з КДБ.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря зазначив, що у патріарха Російської православної церкви Кирила і досі міг залишитися зв'язок з спецслужбами, адже раніше він працював з радянським Комітетом держбезпеки.

Про це він розповів під час спілкування з читачами у чаті на сайті "Главред".

Зоря заявив, що за радянської влади єпископ не міг не співпрацювати з КДБ, бо без дозволу від цієї структури не можна було діяти легально.

"Однак одні єпископи йшли на таку співпрацю заради блага церкви, а інші, навпаки, працювали на КДБ, використовуючи своє церковне положення", - сказав він.

Також представник УПЦ КП додав, що співпраця між Кирилом та спецслужбами може тривати і зараз.

"Патріарх Кирило ніколи не визнавав, що він співпрацював з КДБ, що дає підстави, окрім всього іншого, вважати, що він залишається під впливом російських спеціальних служб", - наголосив Зоря.

Архієпископа також запитали, чи вважає він російського патріарха справді вірянинон. Він відповів, що не сумнівається в цьому, але вважає, що Кирило часто буває засліплений владолюбством та політичними розрахунками.

Нагадаємо, на засіданні Священного синоду РПЦ у Мінську 15 жовтня було прийнято рішення, що Російська православна церква повністю розриває відносини з Константинопольським патріархатом. Також у РПЦ заявили, що не приймають і не будуть додержуватися рішення Константинополя щодо України. 

У Російській православній церкві звинуватили Константинополь у "катастрофічному порушенні" єдності світового православ’я. Там також зазначили, що такими діями Вселенський патріархат "легалізував розкол".

Повʼязані теми:

Наступна публікація