В УПЦ МП бояться, що монастир в Почаївській лаврі закриють, а ченців виженуть

В УПЦ МП бояться, що монастир в Почаївській лаврі закриють, а ченців виженуть

Фото: УНІАН

В Московському патріархаті прокоментували повернення монастиря державі.

В УПЦ Московського патріархату переконані, що рішення уряду України про передачу комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври в Тернопільській області Кременець-Почаївському заповіднику може в підсумку стати негативною сторінкою в церковно-державних відносинах.

Про це розповів представник інформаційного відділу УПЦ МП архієпископ Климент, передає ТАСС.

"Почаївська лавра протягом своєї багатовікової історії ніколи не була музеєм, в монастирі завжди жили ченці, і навіть за радянської влади не вдалося вигнати і виселити ченців і забрати цю будівлю. Тому якісь нові спроби і загрози для існування монастиря викликають здивування", - зазначив він.

Архієпископ сподівається, що такого "беззаконня" все ж не станеться, інакше "це буде найтемніша сторінка в церковно-державних відносинах". Проте, за його словами, передумови для такого негативного розвитку подій є.

"У контексті всього, що сьогодні відбувається в країні, і в контексті того тиску, який чиниться на священнослужителів, на єпископів, на наших вірян, можна очікувати на будь-який розв'язок цієї ситуації. Керівництво Почаївської лаври вже повідомило про те, що на всіх юристів, адвокатів, реєстраторів, які співпрацюють з монастирем, здійснюється тиск, перешкоджання їхній професійній діяльності, а реєстратор, який здійснював законні дії, сьогодні не має доступу до державного реєстру", - додав Климент

Речник також заявив, що Московський патріархат робить необхідні юридичні дії для вирішення проблеми. За його словами, "ситуація, що склалася, вимагає юридичної оцінки факту втручання держави в справи церкви".

Нагадаємо, що Кабмін 28 листопада скасував рішення про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області.

Почаївська лавра знову є власністю держави

Почаївська лавра знову є власністю держави

Раніше повідомлялося, що Московський патріархат з-під носа держзаповідника "поцупив" Почаївську лавру, і споруди Почаївської лаври передані у користування УПЦ Московського патріархату до 2052 року. Згодом з'явилася інформація, що УПЦ МП може привласнити землю навколо лаври.

Національна поліція розпочала досудове розслідування щодо передачі Почаївської лаври. Представник Міністерства культури України, права та інтереси якої порушені, оскаржив в Міністерство юстиції України зазначені дії державного реєстратора з вимогою скасувати рішення про державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври і залучити реєстратора до відповідальності". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація