В УПЦ МП обурилися втручанням Порошенка у церковні справи та розкритикували звернення про автокефалію

В УПЦ МП обурилися втручанням Порошенка у церковні справи та розкритикували звернення про автокефалію

УПЦ МП Онуфрій / Фото: УНІАН

У Московському патріархаті аргументують своє обурення зокрема тим, що церква в Україні є незалежною від держави.

В Українській православній церкві Московського патріархату розкритикували звернення президента щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Про це повідомляється у заяві відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ.

У ній зокрема вказується на те, що стаття 35 Конституції України передбачає відокремлення церкви від держави. "У зв’язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи", – наголосили у Московському патріархаті "з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія".

Церква Московського патріархату в Україні стала більше залежною від Москви

Церква Московського патріархату в Україні стала більше залежною від Москви

"Подібні дії Української держави у церковній сфері могли б бути виправданими лише у випадку, якби церква в Україні мала законодавчо закріплений державний статус, як це було в історії багатьох держав і досі зберігається в окремих державах світу. Однак, оскільки сьогодні церква в Україні не має державного статусу та відокремлена від держави, то й державна влада не має підстав втручатися у церковні справи", – йдеться у повідомленні.

Також в УПЦ МП висловили стурбованість, що надання автокефалії Православній церкві в Україні розглядається як питання не лише релігії, але й геополітики. 

"Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання. У зв’язку з цим вважаємо неприйнятним, щоб автокефалія розглядалася під геополітичним кутом зору. Для церкви питання автокефалії є не політичним, а еклезіологічним, тобто таким, що стосується життя й природи церкви як Тіла Христового", – говориться в заяві.

Чи канонізує Путіна російська церква

Чи канонізує Путіна російська церква

Нагадаємо, що 17 квітня президент Порошенко після відвідин Стамбула і зустрічі з Вселенським патріархом Варфоломієм повідомив, що до кінця липня в Україні може з'явитися Єдина православна церква.

Під зверненням до патріарха Варфоломія про надання автокефалії (незалежності) підписалися як патріарх Філарет з усіма єпископами УПЦ КП, так і голова УАПЦ Макарій. За 26 років це звернення стало першим документом, який об'єднав усі церкви, зауважив Порошенко.

19 квітня відповідне звернення підтримала голосуванням Верховна Рада України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація