В уряді Польщі хочуть спростити працевлаштування для лікарів із України

В уряді Польщі хочуть спростити працевлаштування для лікарів із України

Фото: Pexels

Там уже розробили проєкт закону, котрий розглядатимуть парламентарі.

Українським лікарям стане легше знайти та влаштуватися на роботу в Польщі в разі реалізації задуму тамтешніх урядовців. Міністерство охорони здоров’я республіки розробило законопроєкт, який має спростити працевлаштування для лікарів із країн, які не входять до складу Євросоюзу, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Gazeta Prawna.

Запропоновані зміни дозволять обійти або відкласти процедуру нострифікації – визнання іноземних документів про освіту. Іноземним медикам планують видавати дозволи на роботу в конкретній лікарні або надаватимуть можливість скласти іспит для отримання дозволу на роботу в Польщі. Це має допомогти подолати "кадровий голод" у лікарнях, яким загрожує закриття через відсутність фахівців.

Президент Польської федерації лікарень Ярослав Федоровський послався на схожу практику в інших європейських країнах. "Ми маємо перевагу в тому, що лікарі, які претендують на роботу в Польщі, - це люди, які добре знають польську мову", - пояснив він. Ідеться, отже, насамперед про медиків із України, котрі часто вимушені працювати санітарами або молодшими медсестрами в очікуванні на визнання своїх дипломів. Зміни стануться в разі ухвалення проєкту закону польським Сеймом.

Тим часом у Києві запустили реформу спеціалізованої медичної допомоги. 24 жовтня Київська міська рада ухвалила рішення про реорганізацію 69 закладів охорони здоров'я.

У Львові лікарі врятували малюка з гігантською пухлиною, яка важила більше за нього

У Львові лікарі врятували малюка з гігантською пухлиною, яка важила більше за нього

Повʼязані теми:

Наступна публікація