Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
В'ялений карась із супермаркету "відправив" жителя Броварів до реанімації

У чоловіка діагностували ботулізм після споживання риби.

У Броварах отруївся рибою із супермаркету 50-річний місцевий житель. В'яленого карася він купив і з'їв вечором, а вранці чоловікові довелося викликати швидку допомогу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Падав тиск. Ставало гірше, гірше, гірше. Зір падав", - розповіла дружина потерпілого Світлана Андріященко. "Надійшов у вкрай тяжкому стані, на штучній вентиляції легенів. Бутилотоксин – нейротропна отрута, котра перешкоджає нейром'язовій провідності. Порушення ковтання, дихання – при цьому пацієнт увесь час залишається у свідомості", - пояснив лікар-анестезіолог Олександрівської клінічної лікарні Геннадій Полосохін.

ВідеоНа Київщині чоловік захворів на ботулізм, скуштувавши в'яленого карася з супермаркета

Син постраждалого Віталій Андріященко каже, що медики діагностували ботулізм і виявили необхідність сироватки, яка в Україні в дефіциті. Вакцина російського виробника не пройшла перереєстрації ще два роки тому, після чого МОЗ дозволило завозити польську, але в лікарнях та аптеках її немає. Віталій знайшов протитоксичну речовину, яку ввезли в країну неофіційно – за "сірі" ліки заплатив 6 тисяч гривень. Стан здоров'я постраждалого почав поліпшуватися.

У супермаркеті, де купував карася постраждалий, рибу вже зняли з продажу, хоча на камеру твердять, що про випадок отруєння нічого не знають. "До нас ніхто не звертався зі скаргою, що в нас купували", - пояснили в адміністрації. Виробник із Кіровоградської області запевняє, що така ситуація з його продукцією стається вперше. "Вся продукція сертифікована, аналізи проведені, є відповідні документи. Цю партію повернули. Те, що залишки – ми завезли ще раз на дослідження", - розповіли в керівництві фірми.

Фотогалерея У Києві горе-матір отруїла власне немовля спиртом, дитина померла (5 фото)

Тим не менше, в лабораторному центрі МОЗ радять узагалі вилучити в'ялену рибу з раціону дітей і старих людей. Адже вона – серед найбільш поширених збудників ботулізму. "Домашні консерви – частіше за все м'ясні та рибні. В'ялена риба. Домашня ковбаса, яку роблять в домашніх умовах – також буває", - розповів завідувач представник лабораторії Віталій Прокопенко.

Юристи наголошують, що у випадках харчового отруєння компенсувати збитки за лікування має магазин, бо відповідальність за якість реалізованої продукції несе він. "Необхідно письмово звертатись до правоохоронних органів і письмово звертатись до мережі, в якій була придбана ця харчова продукція. Має бути відкрито кримінальне провадження в обов'ֹязковому порядку, тому що є ознаки заподіяння тяжких наслідків – шкоди здоров'я особи", - твердить адвокат Олександр Черних.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Залиште свій коментар

Вибір редакції