В ЮНЕСКО констатують погіршення ситуації в окупованому Криму

В ЮНЕСКО констатують погіршення ситуації в окупованому Криму

На півострові проблеми з наукою, культурою і свободою слова.

Ситуація в окупованій Росією Автономній Республіці Крим погіршується у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО. Про це йдеться в доповіді спеціалізованої установи ООН з питань освіти, науки і культури, пише РБК-Україна.

В ЮНЕСКО зазначають, що погіршення ситуації відбувається в усіх сферах, які належать до компетенції організації. Це, зокрема, освіта, наука, культура, поширення інформації і функціонування ЗМІ. Доповідь містить факти порушень прав і свобод людини, передусім українців і кримських татар.

Фахівці ЮНЕСКО констатували порушення фундаментальних принципів і норм ООН, зокрема з питань забезпечення освітніх та культурних прав, перешкоджання вільному поширенню інформації та діяльності ЗМІ, численні випадки переслідувань і незаконних арештів журналістів. Дії окупаційної влади на півострові визнані такими, що загрожують збереженню історичної цінності і достовірності українських об'єктів культурної спадщини, таких як "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" (входить в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО) та Ханського палацу в Бахчисараї, який є кандидатом на включення в цей список.

Минулого місяця повідомлялося, що московські й уральські археологи під час розкопок у Херсонесі в окупованому Севастополі виявили одне з приміщень стародавнього храму. Цей храм існував від IV століття до н.е. до IV століття н.е.

Мінкульт вимагає зупинити реставрацію Бахчисарайського палацу у Криму

Мінкульт вимагає зупинити реставрацію Бахчисарайського палацу у Криму

Повʼязані теми:

Наступна публікація