Варвари із карабінами. У Черкасах виявили закривавлені рештки косуль

Варвари із карабінами. У Черкасах виявили закривавлені рештки косуль

Фото: ТСН.ua

Мисливці нарікають, що тварин вбили браконьєри, адже зараз полювання на тварин заборонено – всі самки ходять вагітні.

Посеред Черкас браконьєри викинули закривавлені рештки вбитих косуль. Місцеві жителі знайшли їх вранці 22 лютого.

Рештки тварин викинули біля сміттєвих баків на вулиці Корольова. Надія Пироган, яка живе неподалік, помітила їх о 7-й ранку під час прогулянки з собакою.

Фото: Facebook/Надія Пироган

"Мені було дуже не по собі на це дивитися. В однієї косульки я бачила, що якісь нутрощі лежали поряд. І це на видному місці. З 7:30 там уже дітей ведуть до дитсадочку. І на це діти дивилися, дорослі фотографували", – розповіла Надія у коментарі ТСН.ua.

У Черкасах на смітнику виявили закривавлені рештки косуль

У Черкасах на смітнику виявили закривавлені рештки косуль

Жінка повідомила, що подзвонила до поліції, де їй сказали, що вже в курсі ситуації і машина вже виїхала на місце події. Проте офіційно у поліції поки що не підтвердили факт виявлення решток тварин.

Водночас мешканці Черкас почали активно обговорювати інцидент у соцмережі Facebook, коментуючи фотографії, які опублікувала Пироган.

Користувачі обурювалися таким нахабним проявом браконьєрства, а дехто з дописувачів зазначав, що це було зроблено для провокації. Мовляв, рештки тварин навмисне залишили на відкритому місці, навіть не спробувавши приховати, для того, щоб дискредитувати мисливство як таке.

На думку директора мисливського господарства "Коробівське" Андрія Тичкова, це навряд чи є провокація, проте дійсно є справою рук браконьєрів.

"У цій ситуації не можна плутати мисливство і браконьєрство. Це очевидно браконьєрство. Тому що таке робити з тваринами можуть лише збоченці", – зауважив Тичков.

За його словами, на фото видно три шкури, тож можна припустити, що браконьєри вбили трьох косуль. Двоє з них самки, а третій – самець. На фото видно, що він має роги в пантах – це м'які тканини, які, наче оболонка, вкривають нові роги, які ростуть. 

Фото: Facebook/Надія Пироган

"Ці самки на 100% були вагітними. У цей період вони всі вагітні. Єдине, що в них був або один ембріон, або два. Дуже рідко косуля приводить трьох дитинчат, в основному одне-два", – пояснив директор мисливського господарства.

Він додав, що зараз полювання заборонено на всіх тварин і на всій території країни.

"З лютого полювання не може відбуватися у жодному мисливському господарстві. У них вже пройшов період гону і всі тварини зараз вагітні – дикі кабани, косулі, олені. Всі вже носять малечу в собі. Тому зараз заборонено  категорично. З травня у Мінекології будуть утверджені ліміти (на відстріл тварин, – ред.) і тоді буде дозволено полювання на самця косулі", – додав Тичков.

За його словами, найлегший варіант добути цих косуль був уздовж дороги з Черкас на Канів. 

"Тварини потребують солі в своєму раціоні, без неї не відбувається травлення. І вони підходять до трас, які обробляються сіллю. Вони перебувають близько до дороги на відстані 30-70 м. Стоять, чекають, поки машини проїдуть, підходять і злизують цю сіль з траси, тому ми іноді бачимо їх на дорозі. І такі варвари прекрасно це знають. Вони їдуть машиною, відкрив вікно, виставив тепловізор, побачив, що стоїть косуля, зупинився, з карабіну з глушником зробив постріл, закинув і поїхав. От і вся історія", – розповів Тичков.

Він припустив, що браконьєри скоріш за все вбили тварин вночі, потім поїхали у приватний сектор чи сховалися в якомусь гаражі, де обдерли тварин, а рештки, які були непотрібні, привезли і викинули на смітник.

Зазначимо, що в Україні часто розгораються скандали через діяльність браконьєрів. Один з найбільш гучних стався на Закарпатті у листопаді 2017 року. Тоді браконьєри вполювали на території Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) оленицю та бурого ведмедя, що перебуває під захистом Червоної книги України як вид, що зникає. Під підозру слідчих тоді потрапили співробітники самого заповідника.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація