"Вбивці танків" прибудуть до України. Що слід знати про потужні комплекси Javelin

"Вбивці танків" прибудуть до України. Що слід знати про потужні комплекси Javelin

Фото: ТСН.ua

Поява Javelin на озброєнні ЗСУ стане потужним фактором стримування в зоні конфлікту на Донбасі.

17 січня офіційно стало відомо, що українська армія безкоштовно отримає від США протитанкові комплекси Javelin, а також інше оборонне озброєння на суму 350 млн доларів.

ТСН.ua з'ясував, чому Javelin вважається однією з найпотужніших ПТРК, на яких умовах Україна їх отримає і як це може вплинути на ситуацію на Донбасі.

Тривалі переговори

Розмови про військову допомогу США для України почали вестися ще з перших місяців війни на Донбасі. Вже незабаром після трагічних подій під Іловайськом влітку 2014 року питання про постачання зброї постало гостро. З озброєння одним з перших почали згадувати американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) Javelin.

Вже до кінця вересня 2014 року президент Петро Порошенко після свого першого візиту до США заявив, що постачання протитанкових ракет Україні з порядку денного знято.

 

 

"Високоточна протитанкова ракета виробництва Франції та США коштує в 14 разів дорожче, ніж аналогічна ракета, яка розроблена КБ "Луч", але при цьому за основними характеристиками вона їм не поступається. Вчитися, щоб користуватися американською ракетою, треба 2,5 року, користуватися нашою зброєю ми вміємо", – заявив Порошенко.

Через півроку у ЗМІ знову почали обговорювати можливі поставки Javelin Україні. Влітку 2015 року Петро Порошенко підтвердив важливість цього озброєння: "Нам потрібні тільки 1240 ракетних комплексів Javelin, і це цілком справедливо". Ця цифра пов'язано з кількістю ядерних боєголовок, які добровільно Україна віддала 1994 року в обмін на гарантії Будапештського меморандуму.

 

Білий дім схвалив продаж летального озброєння Україні

Білий дім схвалив продаж летального озброєння Україні

 

За даними Стокгольмського міжнародного інституту мирних досліджень SIPRI, жодна країна світу в рамках допомоги ці протитанкові комплекси безкоштовно не отримувала (зараз Україна стала винятком). Естонія витратила 55 мільйонів доларів на купівлю 350 ракет і 120 пускових установок. Подібні контракти були укладені і Литвою, Чехією, Оманом, Катаром, Йорданією, Тайванем, Індонезією і Новою Зеландією.

Своєю чергою, секретар РНБО Олександр Турчинов у серпні 2015 року назвав причину, через яку Україна так і не отримала Javelin: "Ми не змогли переконати наших стратегічних партнерів у розблокуванні військово-цивільного співробітництва, і до сих пір в Україні заблоковані поставки летального зброї і сучасних військових технологій".

Варто зазначити, що попередня адміністрація США також розглядала можливість надання зброї Україні, але вона цього не робила, щоб уникнути ескалації конфлікту на Донбасі. Своєю чергою, коли Трамп вступав на посаду, він дав зрозуміти, що буде дотримуватися такого ж підходу. Пізніше, в липні 2016 року, напередодні національного з'їзду Республіканської партії, команда Трампа виключила зі своєї програми заклики про озброєння України.

 

 

У перший рік президентства Трампа відносини між Вашингтоном і Москвою погіршилися. Конгрес ухвалив більш суворі санкції проти Росії і продовжував це робити і далі.

Незабаром Рада національної безпеки США затвердила пакет грантів в розмірі 47 мільйонів доларів, що дозволяє відправити до України протитанкові системи Javelin, а також протиракетні радари і зброю. Документ був направлений на розгляд Дональду Трампу. Потім це рішення закріпили Державний департамент, Пентагон і Конгрес США.

 

Що таке Javelin?

Ракетний комплекс Javelin був прийнятий на озброєння армії США ще 1996 року, тоді він чудово зарекомендував себе в процесі військових операцій США в Іраку і Афганістані.

Вперше вони вступили в бій з іракською бронетехнікою, випустивши 19 ракет Javelin і таким чином знищивши всі машини. Тоді колона була знищена в одну мить.

 

 

Ракетна установка Javelin – це новітня розумна зброя для піхоти. Вона стала першою установкою, яка дозволяє запускати ракети з плеча, які гарантують майже 100-відсоткове влучання. При цьому, вага установки з бойовою ракетою близько 20 кілограмів, вона добре збалансована і тому стрілець практично не відчуває її. Особлива конструкція зі зручними ручками дозволяє добре триматися і займати практично будь-яку позицію і стріляти зі стійкого положення.

На установці Javelin встановлений найбільш передовий приціл, який дозволяє бачити ціль вдень і вночі. Ви можете встановлювати, як широкий кут огляду, так і вузький, який ближче фокусує ціль. Розпізнавши ціль, стрілець бере її в прицільну рамку і чекає на появу прицільного перехрестя. Тільки-но перехрестя з'явиться в видошукачі прицілу можна натискати кнопку пострілу.

 

Фото: ТСН.ua

 

Один з розробників і авторів переносного ракетно-пускового комплексу Javelin Ден Райс, який обіймає посаду головного інженера в проекті модернізації Javelin удосконалив систему наведення до принципу "вистрілив і забув". Таким чином, варто натиснути на пуск і ракета на швидкості до 1044 км / год, сама все зробить, при цьому не обов'язково навіть залишатися на позиції, ракета сама знищить ціль. Своєю чергою, комп'ютерні технології гарантують, що ракета не зіб'ється з курсу. Оскільки Javelin не залежить ні від провідної, ні від лазерної системи наведення, на сьогодні проти нього немає протидії. Коли ракета випущена, від неї вже не сховатися.

Таким чином, Javelin здатний знищити будь-яку броньовану ціль в радіусі декількох кілометрів (приблизно 2,5 км), а всі, хто будуть перебувати всередині в цей момент, помруть за температури 4000 градусів.

Варто зазначити, що більшість сучасних танків мають активний шар вибухового захисту, здатний знищувати ракету, що в нього потрапила, іншими словами - це реактивна броня. Але система Javelin долає захист танка двома зарядами вибухівки. Перший - прибирає реактивну броню, яка встановлюється на сучасні танки для знищення ракети перш ніж боєголовка проникне в корпус. Потім основний заряд пробиває броню і вибухає всередині.

 

 

Найбільша перевага Javelin в тому, що більшість ракетних установок здатні стріляти тільки прямо по видимій цілі, тоді як цей ПТРК здатний переключатися на стрілянину по навісних цілях. Таким чином, ракета злітає вгору, а потім майже вертикально обрушується на ціль. Оскільки верхня частина башти танка вкрита найтоншою бронею, саме туди і проникає боєголовка. Тому часто противник не може зрозуміти, що ракета пущена з землі, він вважає, що піддався повітряному бомбардуванню.

Але є і свої недоліки. Єдиним у Javelin є те, що в момент пуску ракети з'являється теплова пляма, яка може видати позицію стрільця і піддати його удару у відповідь.

Вартість

В середньому, вартість однієї такої протитанкової ракети досягає 50 тис. доларів США. 2015 року стало відомо, що загальна вартість програми розроблення і виробництва ПТРК Javelin склала 5 млрд доларів. У цінах 2013 року, вартість комплексу під час закупівлі для армії і морської піхоти США наблизилася до 100 тис. доларів і стала найдорожчим комплексом ПТРК за всю історію створення і використання. Вартість одного ПТРК у разі експорту сягає 170 тис. доларів.

Умови отримання ПТРК

Держдеп Сполучених Штатів передав Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, проте за умови, що зброю будуть тримати подалі від лінії фронту.

Американці занепокоєні, що надання такого виду зброї може навпаки призвести до ескалації конфлікту на Донбасі або протитанкова установка потрапить до рук бойовиків, повідомляє The Wall Street Journal.

 

Канада внесла Україну до переліку країн, куди можна експортувати летальне озброєння

Канада внесла Україну до переліку країн, куди можна експортувати летальне озброєння

 

Незаконні збройні формування в зоні АТО вже захоплювали американську зброю. Так, 2014 року радарна система для виявлення позицій ворожої артилерії потрапила до рук бойовиків неподалік від Дебальцевого. Хоча Збройні сили України запевнили США, що знищили певні частини обладнання перед відступом.

Зброю, яку надали Сполучені Штати, захоплювали і в інших конфліктах. Таким чином до рук "ІДІЛ" потрапила зброя, надана антиурядовим бійцям в Сирії. 2008 року американське обладнання знаходили на захоплених російських базах в Грузії, іншу зброю можна було купити на чорному ринку в Тбілісі.

 

 

«Американські і українські офіційні представники вважають дуже важливим, щоб таку зброю, як Javelin, не виявили в руках сепаратистів, які в результаті зможуть використовувати її проти українських танків», - йдеться в повідомленні.

У планах США озброїти ПТРК Javelin українські військові частини, що розташовані далеко від лінії зіткнення, щоб їх не використали під час наступальних операцій і не залишили бойовикам.

Посол США в Україні Марі Йованович також зазначила, що Україна отримає оборонну летальну зброю безкоштовно. На це США заклали в своєму оборонному бюджеті кошти в загальному розмірі 350 млн доларів. Однак Конгрес США повинен затвердити список зброї, яку будуть поставляти.

Чи буде дозволено використовувати зброю в зоні АТО, наразі невідомо.

"Деталі ще опрацьовуються. І ми працюємо не тільки в рамках нашого внутрішнього процесу з Конгресом, але і в переговорах і в координації з урядом України. Однак, ще раз підкреслю, що йдеться саме про оборонну зброю", – сказала посол.

 

 

Йованович пояснила процедуру надання зброї Україні: "Якщо йдеться про допомогу в посиленні обороноздатності, то як і за будь-якої іншої допомоги будь-якій країні, ми завжди повинні пропрацювати цю справу і проінформувати Конгрес. Процедура інформування гілок влади в Сполучених Штатах займає деякий час. Крім того, потім потрібно буде обробити всі логістичні питання, щоб поставки були виконані ретельно і добре. І це, перш за все, в інтересах України. Тепер про це повинен бути проінформований Конгрес, але, нагадаю, що Конгрес вже свого часу ухвалив закон, який передбачає фінансування такої допомоги, і ми знаємо, що Конгрес загалом підтримує це питання, тому чекаємо руху вперед в цій справі ".

Реакція України

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони підтвердив новину про постачання протитанкових комплексів.

"В результаті кропіткої роботи нашої команди ми сьогодні маємо позитивну новину, що протитанкові комплекси Javelin нам будуть поставлені, як оборонне озброєння за рахунок фінансування Сполучених Штатів Америки", - констатував Порошенко.

На засіданні РНБО обговорили оборонне замовлення України на 2018 рік. Зокрема, йшлося про збільшення в чотири рази замовлення на протитанкові комплекси.

 

Американський уряд дозволив Україні купувати зброю у їхніх виробників

Американський уряд дозволив Україні купувати зброю у їхніх виробників

 

"Я мав можливість безпосередньо поспілкуватися з командуванням АТО, з командирами бригад і можу сказати про ті пріоритети, які українські воїни і українські герої поставили переді мною, як перед президентом і верховним головнокомандувачем - це повинні бути новітні протитанкові комплекси, при чому як українського виробництва "Стугна", так і іноземного виробництва. Сьогодні можу сказати, що протитанкове озброєння, його кількість збільшується в чотири рази. І все це повинно бути безпосередньо в зоні АТО. Ми не повинні понижувати рівень боєздатності наших частин", - сказав Порошенко.

Серед оборонного замовлення - засоби радіоелектронної боротьби.

"У нас повинна бути можливість захистити українські позиції від ворожих безпілотних літальних апаратів і забезпечити радіоелектронну підтримку діяльності наших військ", – зазначив президент.

 

 

У державному оборонному замовленні втричі збільшили витрати на закупівлю найсучасніших засобів радіоелектронної боротьби українського та іноземного виробництва.

"Дуже ефективно напрацьована технологія використання безпілотних літальних апаратів, координація з нашими системами артилерії і розвідки. І кількість БПЛА у нас буде збільшена в 4,5 разів", - уточнив глава держави.

Забезпечення антиснайперськими комплексами збільшать у десять разів. 2018 року мають завершити процес випробувань вітчизняного ракетного комплексу "Вільха" і почнуть його виробництво – щоб різко підвищити і точність, і відстань, на яку можуть бути нанесені удари.

 

Держдеп США визнав Україну безпечнішою за Росію

Держдеп США визнав Україну безпечнішою за Росію

 

Загалом, основні показники державного оборонного замовлення цього року значно зросли. Порівняно з минулим роком фінансування збільшили на 37%.

"Це дуже переконливо свідчить про ті відстані, які наша держава пройшла з часів 2014-2015 років. У 2018 році фінансування державного оборонного замовлення збільшено до 21 з гаком мільярди гривень", – уточнив Порошенко.

Також РНБО затвердила "Основні показники державного оборонного замовлення на 2018-2020 роки". Зокрема, на 2018 рік – на суму 21,3 млрд грн.

Своєю чергою, начальник генерального штабу армії Віктор Муженко видав розпорядження, щоб взяти американські протитанкові комплекси "Джавелін" на озброєння Збройних сил України.

"Мною віддані розпорядження про опрацювання заходів з підготовки до експлуатації і прийняття на озброєння Збройних Сил американських протитанкових ракетних комплексів Javelin", - повідомив генерал на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Повʼязані теми:

Наступна публікація