Вчені розповіли, якого астероїда слід остерігатися землянам

Вчені розповіли, якого астероїда слід остерігатися землянам

Фото: European Southern Observatory

Метеорит 22 березня не входить до переліку небезпечних.

До Землі наближається метеорит, але він пролітатиме на досить малій відстані від нашої планети. Науковці запевняють, що боятися його не варто, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перший метеорит, падіння якого зафіксували відеокамери – Челябінський. Цей астероїд, за висновками NASA, мав діаметр 17 метрів, але розпався на шматки. Найбільший із них був вагою 650 кг і утворив вирву на озері.

До Землі наближається астероїд

До Землі наближається астероїд

Метеорит, який 22 березня пролітатиме поряд із Землею буде вдвічі більший – близько 40 метрів у діаметрі. Якщо такий упаде на планету, то утворить 800-метровий кратер, але за попередніми підрахунками дослідників, він пролетить повз, хоча й на відстані, яка вважається досить близькою – менше 300 тисяч кілометрів.

Учені запевняють, що каміння з неба падає на голови щоденно, однак воно здебільшого крихітне та шкоди не завдає. Такі артефакти цікавлять шукачів метеоритів, котрі постійно несуть знахідки до музею, але переважно помиляються – експертиза засвідчує земне походження знахідок. Ті музейні експонати, що є в Києві, досить рідкісні, їх пересічним відвідувачам не показують. Це – пересторога з міркувань безпеки, щоби космічного камня не поцупили через його вартість.

Експерти кажуть, що справжній метеорит коштує на вагу золота. В інтернеті є багато пропозицій із продажем шматочків метеоритів, деякі з них коштують більше, ніж півмільйона гривень. Продавці на перевірку свій крам не дають, також не відповідають про місце знахідки – мовляв, така інформація також коштує грошей. Для визначення автентичності метерорита існує ціла комісія науковців, але навіть по фото геологи бачать, що продається звичайний шлак. "На лохів, вибачте на слові", - відповідають експерти на запитання, на кого ж розраховані такі пропозиції.

Астероїд, який от-от пролітатиме повз нашу планету, можна буде побачити лише в телескоп, але екстрасенси вже відчувають, що в нього недобрі наміри, а чорна магія отримає підсилення своєї енергетики. На захист від неї рекомендують уживати заряджений магами мед. Традиційні ж лікарі, хоч і скептичні до таких порад, усе ж радять не вживати ближчими днями алкоголь, бо він сприятиме підйому артеріального тиску, а той вкупі з маловідомим космічним впливом може призвести до проблем зі здоров’ям.

Астрономи ж радять нині не хвилюватися, а чекати 2029 року, коли до Землі ще ближче пролітатиме набагато більший астероїд, який можна буде побачити неозброєним оком. Його поведінка справді непередбачувана, а от "малюка" 22 березня боятися не слід.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Повʼязані теми:

Наступна публікація