Вчителі та батьки невдоволені реформою мистецьких шкіл і говорять про знищення музики

Вчителі та батьки невдоволені реформою мистецьких шкіл і говорять про знищення музики

Фото: Державна фіскальна служба України

Одні побоюються платного навчання, інші – падіння його якості.

Реформа мистецьких шкіл викликала обурення серед викладачів та батьків. На сайті Кабміну навіть з'явилася петиція, яка вимагає скасувати зміни, впроваджені Мінкультом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У свої 17 він лауреат численних музичних конкурсів, а кілька років тому грав у Білому домі у Вашингтоні джазову версію "Щедрика". Нині ж Ілля бореться за майбутнє музичних шкіл. "Міністерство культури не зовсім розуміє стан початкових шкіл, інших творчих закладів", - вважає він. Іллю обурила реформа, яку ініціювало Міністерство культури України – відповідно до нововведень, кількість занять музикою суттєво скорочується. За старими програмами піаніст-першокласник мав 6,5 годин музики на тиждень, тепер же лише 5 загалом із хором та сольфеджіо.

Реформа мистецьких шкіл викликала обурення серед викладачів та батьків

Реформа мистецьких шкіл викликала обурення серед викладачів та батьків

На фахову дисципліну, тобто, власне, гру, відводиться лише півтори години. Викладачі переконані, що цього замало. "На першому році це не дуже буде помітно. Але через чотири роки, я порахувала, що за 4 роки в нас повністю падає рівень навчання", - вважає директор дитячої музичної школи №28 Києва Світлана Сухомлинова. У Мінкульті ж переконують, що про загальне скорочення годин не йдеться – просто вирішили розвантажити першокласників. Якщо дитина здібна – школа може розробити свою навчальну програму. "Кожна школа на основі свободи і автономії може розробляти свої освітні програми", - наголошує перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко.

Однак у школах бояться, що фінансування так і залишиться на рівні мінімальної кількості уроків, а за решту доведеться платити батькам. Це буде фатально для її родини, переконана Наталія Сергіївна, троє з дітей якої навчаються у музичній школі. Доплачувати за всіх родина не зможе. "Якщо це все буде платно, відповідно, мої діти не будуть мати це у житті", - визнає вона.

В міністерстві пояснюють, що бюджетом музичних шкіл тепер опікується місцева влада, а Мінкульт, за можливості, надаватиме субвенції. Стосовно зменшення кількості годин перейматися батькам не варто, адже загалом їхня кількість лише збільшиться, бо збільшиться кількість років навчання – тепер 11-12 замість 6-8, залежно від обраного інструмента. "Жодних змін на гірше немає", - каже Світлана Фоменко. Та викладачі стоять на своєму: для кожного інструмента потрібно враховувати вікові особливості. Приміром, за духові інструменти братися краще з 9-10 років, а грати на фортепіано слід починати в 5-6. І саме в цьому віці потрібно максимально давати знань дитині, аби розвинути її здібності.

Пілотний проект з реформування мистецьких шкіл уже запровадили в кількох навчальних закладах. Вони стають на захист нововведень. Щоправда, школи ці в Кривому Розі та Києві, де фінансування з бюджетів більше, аніж у маленьких районних центрах.

Кореспондент ТСН Інна Власова

Повʼязані теми:

Наступна публікація