Вдих-видих: просто, поки не завадить нежить Партнерський Матеріал

Вдих-видих: просто, поки не завадить нежить

Коли мені було 12 років, я прийшла в гості до родичів, які нещодавно завели кошеня. Добре пам’ятаю, що бавилася з ним десь із півгодини, аж коли раптом зрозуміла, що у мене застуда. Поскаржилася мамі на нежить - із носа текло в прямому значенні слова, чхання було не зупинити.

В гостях ми були недовго - застуджену мене швиденько повели додому. Йшли пішки, і поки дійшли додому, від моєї "застуди" не залишилося й сліду. Так ми дізналися, що на додаток до алергії на деякі продукти та підвищену фоточутливість я маю ще й алергію на котячу шерсть. Але якби нежить "затримався" ще на кілька годин, мене б почали лікувати від ГРВІ.

Алергія чи застуда: шукаємо причину нежитю

Нежить зазвичай є одним із перших симптомів застуди. До того ж закладеність носа може відчуватися тоді, коли виділень із носу ще немає. Але ті, в кого хоч раз у житті був епізод алергічного риніту, знають, наскільки легко переплутати ці стани. Щоб зрозуміти, алергія чи застуда спричинила риніт, доведеться проаналізувати різні фактори і кілька днів спостерігати за своїм станом. Те саме стосується й нежитю у дітей: у малечі цей симптом також спричиняють різні фактори, тому мамам треба часом вдавати із себе детектива, щоб зрозуміти причину проблеми. Власне, так сталося у моєму випадку.

Отже, у вас або вашої дитини, найімовірніше, алергія, якщо:

- не підвищена температура тіла;

- немає головного болю, слабкості, загального нездужання, сонливості;

- нежить супроводжується нападами чхання, особливо вранці;

- впродовж кількох днів ситуація практично не змінюється, ніс не "відкладає", виділення залишаються такими ж, як і в перші дні появи симптому;

- виділення з носу є прозорими;

- печуть та сльозяться очі;

- в разі зміни місця (наприклад, на вулиці або навпаки, у приміщенні, після контакту або в разі відсутності контакту з певними речовинами, шерстю чи слиною тварин) закладеність носа і нежить відчуваються сильніше, слабше або симптоми взагалі зникають;

- погіршилося сприйняття запахів.

Іншими словами, те, що схоже на застуду за першими симптомами, але впродовж кількох днів так і не перетворюється на звичне захворювання з болем у горлі, кашлем, головним болем, постійним бажанням поспати - найімовірніше, є алергічним ринітом.

У вас або вашої дитини застудний нежить, якщо:

- характер нежитю змінюється впродовж одного-двох днів, легка закладеність носа посилюється, ніс буквально "забитий", поступово починає виділятися слиз;

- характер слизу змінюється впродовж 3-4 днів, під кінець застуди він стає досить густим;

- загальне самопочуття погіршене, відчувається слабкість, можливе підвищення температури тіла, головний біль;

- на третій-четвертий день додається сухий кашель, характер якого також змінюється за кілька днів;

- немає виснажливих тривалих нападів чхання.

Авжеж, у будь-якому разі остаточний діагноз має встановити лікар, але вдома за цими ознаками ви зможете зрозуміти, з чим маєте справу - з алергією чи застудою. Насамперед краще звернутися до сімейного лікаря чи терапевта, з дитиною - до педіатра. Якщо ви впевнені, що риніт є алергічною реакцією, записуйтеся на прийом до алерголога (або дитячого алерголога, коли йдеться про малечу). Втім, будьте готові, що остаточний діагноз "алергічний риніт" вам буде встановлено лише тоді, коли інші фахівці, зокрема, ЛОР і терапевт, підтвердять, що інші причини риніту виключені.

Нежить різний, лікування схоже

Проблема лікування алергічного риніту полягає в тому, що його неможливо вилікувати швидко. Найпростіша ситуація - коли гострий алергічний нежить виникає тільки після контакту з алергеном, як у моєму випадку - з шерстю кошеняти, і цього контакту цілком можливо уникнути. Зізнаюся: я просто тривалий час не ходила в гості до родичів, які завели тваринку. Але причиною алергічного нежитю часто є речовини, від яких важко сховатися: пилок квітучих рослин, домашній пил, пиловий кліщ, матеріали, використані в оздобленні приміщення... Тому другий спосіб лікування алергічного нежитю - це ослаблення реакції організму на алерген, яким би він не виявився. Для цього використовують специфічну імунотерапію - метод поступової десенсибілізації організму, тобто поступового зменшення чутливості специфічних клітин до впливу алергену.

Але є кілька "але": впливу алергену можна позбутися не завжди, а ефекту від специфічної імунотерапії доводиться чекати місяцями, адже "тренування" організму алергеном відбувається поступово і вимагає часу. У цих випадках на допомогу приходять два види препаратів проти нежитю:

- судинозвужувальні засоби для зменшення закладеності носа;

- протиалергічні засоби (антигістамінні препарати).

Антигістамінні препарати іноді призначають в таблетках (зокрема, в разі алергічного риніту), але часто також застосовують протиалергічні краплі, а також комбіновані протиалергічні та судинозвужувальні засоби проти риніту. До речі, ця ж комбінація застосовується і в разі застудного нежитю.

Під час алергічного риніту препарати із судинозвужувальним компонентом у складі застосовують:

- епізодично за необхідності близько контактувати з алергеном, якщо контакту неможливо уникнути;

- в період загострення алергічного нежитю, наприклад, цвітіння рослини-алергена, але не довше, ніж 7 днів;

- під час вибору препаратів інших груп для лікування алергічного риніту (також не довше 7 днів поспіль).

В разі застуди судинозвужувальні краплі (або комбінований засіб) використовують:

- у перші дні захворювання, коли набряк слизової носа є досить сильним, заважає дихати, спати, їсти;

- у комплексному лікуванні ускладнень ГРВІ (синуситів, отитів, гайморитів).

Пам’ятайте, що судинозвужувальні засоби можна застосовувати не тривалий час, зазвичай не довше тижня поспіль.

Побічні ефекти й ризик отруєння: що треба знати про судинозвужувальні препарати

Нещодавно компанія Mili Healthcare, виробник популярного препарату проти нежитю Мілі Носік, проводила на своїй сторінці у соціальній мережі опитування, яке містило запитання про частоту застосування таких засобів. 55,6% учасників опитування зазначили, що рідко застосовують судинозвужувальні препарати під час нежитю, а 48,1% намагаються якомога рідше використовувати такі засоби для лікування риніту у дітей. Понад 80% знають про те, що ці препарати мають побічні ефекти, але тільки 55% опитаних знали, що передозування ними може призвести до небезпечного отруєння і становить загрозу життю, особливо у малечі.

Справді, надмірне захоплення препаратами проти закладеності носа може спричинити побічні ефекти:

- висушування слизової оболонки носа і пов’язане з цим ослаблення її захисних функцій;

- подразнення слизової носа;

- розвиток хронічного риніту;

- підвищену ламкість судин слизової носа;

- звикання до дії препарату.

Саме тому судинозвужувальні засоби призначають максимум на 7 днів. Якщо нежить за цей час не минає, необхідно звернутися до лікаря й знайти інший спосіб полегшувати носове дихання.

Та найбільшу небезпеку може становити передозування судинозвужувальними препаратами, особливо у дітей. Такі засоби мають системну дію, тобто в разі недотриманні дозування можуть впливати на судини всієї кровоносної системи. Отруєння можливе, якщоє6

- судинозвужувальний препарат застосовують частіше, ніж зазначено в інструкції;

- препарат дають дитині в дозуванні, яке не відповідає її вазі та віку;

- використовують для лікування нежитю у дитини активні речовини, не призначені для застосування в педіатричній практиці.

Загалом для лікування риніту у дітей дозволені лише кілька препаратів, які полегшують носове дихання. Один із них - фенілефрин. Він не спричиняє важких отруєнь у разі передозування, але в будь-якому випадку має застосовуватися тільки за інструкцією!

Запам’ятайте: якщо після застосування судинозвужувальних крапель проти нежитю дитина стала млявою, її тягне в сон, ви не можете її розбудити після денного або нічного сну, її кидає в піт, у неї слабко прослуховується пульс - негайно викликайте "швидку", адже все це - ознаки отруєння! Щоб уникнути його, давайте дітям лише дитячі форми препарату, не застосовуйте препарат частіше чи в більших дозах, ніж передбачено в інструкції!

Ще один спосіб уникнути передозування та побічних ефектів судинозвужувального засобу - використовувати форму препарату проти нежитю, яку не потрібно крапати в ніс. Крім того, це зручно, адже дитина не пручається і не вередує, як це часто буває під час закрапування назальних крапель, тож немає ризику, що мама випадково накрапає в ніздрю чотири краплі замість однієї...

Оральні краплі проти нежитю: можна приймати як сироп

На щастя, така форма препарату існує - на українському фармацевтичному ринку єдиними краплями в рот проти нежитю з фруктовим смаком є препарат Мілі Носік. Це комбінований засіб, який містить рекомендований у педіатричній практиці засіб для зменшення закладеності носа фенілефрин та потужний протиалергічний препарат з високим ступенем безпеки хлорфенірамін. Зручна форма препарату і приємний смак дозволяють уникнути дискомфорту, який зазвичай доводиться переживати батькам, коли доводиться закапувати дитині краплі в ніс. Комфортність застосування і можливість уникнути небезпечного передозування - лише одна з переваг Мілі Носіка. Цей засіб після застосування всередину звужує кровоносні судини слизової носа і зменшує її набряк на 6-8 годин. Водночас антигістамінна активна речовина, хлорфенірамін чинить виражену протиалергічну дію, також сприяє зменшенню набряку слизової, ефективно зменшує виділення під час алергічного або застудного нежитю.

Завдяки комбінації активних речовин та зручній формі застосування Мілі Носік призначають під час ГРВІ та алергічного риніту. Приємний смак, легкість дозування, відсутність подразнення слизової носа, ефективність та високий ступінь безпеки - це "перепустка", завдяки якій Мілі Носік впевнено потрапляє до кожної домашньої аптечки. Препарат можна застосовувати малечі старше 4-х років та дорослим - інструкція містить інформацію про дозування для різного віку. Шкода, що цього препарату не було в аптеках тоді, коли я дізналася про свою алергію на шерсть кошеняти: завдяки йому легко могла б відвідувати родичів і грати з тваринкою, а не уникати відвідин кілька років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація