Вечеря з блідих поганок вбила чоловіка та вклала до лікарні двох його родичів

Вечеря з блідих поганок вбила чоловіка та вклала до лікарні двох його родичів

Фото: pixabay.com

Збирачі грибів не відрізнили сироїжку від отруйного гриба.

На Львівщині чоловік помер після грибної вечері. Дружина назбирала сироїжок, але серед них трапилась бліда поганка - найтоксичніший гриб-убивця, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Зле чоловікові стало вранці,  утім він ще пішов на роботу. А вже увечері швидка забрала його і ще двох родичів. 47-річного Петра привезли швидкою  до лікарні майже через добу  після того, як він їв  смажені гриби. Ще чотири доби лікарі  боролись за його життя, але марно.

Чоловік помер через отруєння блідою поганкою на Львівщині

Чоловік помер через отруєння блідою поганкою на Львівщині

"З кожною годиною, кожною добою стан погіршується, наростають печінкова недостатність, ниркова недостатність", - каже в.о.завідувача реанімації Львівської обласної лікарні Орест Юрчук.

Разом із Петром до реанімації потрапили ще двоє його родичів - сестра дружини і племінник. Хлопець розповідає,  тітка зібрала сироїжки, а дядько посмажив. Як з'ясувалось згодом, серед їстівних грибів була бліда поганка. Лікарі кажуть, бліда поганка - найтоксичніший гриб. 

"Антидота прямого від блідої поганки нема. з'явився на ринку препарат "Легалон", цей пацієнт препарат отримував, але ефекту не було", - пояснює лікар.

В одному грибі блідої поганки щонайменше 30 смертельних доз, тож досвідчені грибники не радять навіть торкатись до неї голими руками. Отруйні і спори блідої поганки, відтак їстівні гриби, які ростуть зовсім поруч, теж можуть бути отруйними.

Ігор Муравський дуже добре знається на грибах. Каже, аматори часто плутають бліду поганку із печерицями і сироїжками.

 "Біла сироїжка, вона трохи випукла, є рівні. Вона майже не відрізняється від блідої поганки, але вона крихка, вона не має колечка", - пояснює різницю фахівець. 

А ще, розповідає грибник, щодовше варити бліду поганку, то токсичнішою вона стає. І вкотре повторює прості рецепти -  як сходити на тихе полювання і  не опинитись у лікарні.

 "Не можна збирати по узбіччі дороги. Більше збирати губчасті, збирати середні гриби, дуже маленькі гриби не збирати, бо не видно, чи він має решіточну смужку чи губчасту, і можна дуже легко переплутати з отруйними грибами", - ділиться Муравський.

Найпростіша порада від грибника - якщо не розумієтесь, просто не збирайте, та якщо дуже вже кортить, беріть із собою досвідченого провідника.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація