"Ведемо переговори з шістьма виробниками": прем'єр окреслив терміни, коли українці зможуть купити вакцину від коронавірусу

"Ведемо переговори з шістьма виробниками": прем'єр окреслив терміни, коли українці зможуть купити вакцину від коронавірусу

Фото: Associated Press

Шмигаль запевнив, що в Україні буде вакцина не пізніше лютого.

МОЗ веде переговори з шістьма виробниками вакцин від коронавірусу, які потенційно найближчим часом можуть отримати схвалення від ВООЗ й інших країн, тобто є безпечними і ефективними. Платна вакцинація від COVID-19 може відбуватися в Україні паралельно з безкоштовною, яку оплачуватиме держава. 

Про сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю "Інтерфакс-Україні".

"Щойно вакцини за прискореною процедурою будуть зареєстровані в Україні, комерційні підприємства негайно отримають можливість завозити ці вакцини в Україну. Далі - це вже питання до таких компаній, вони також ведуть свої переговори і укладають договори. Я переконаний, що це будуть паралельні процеси з державної вакцинацією", - заявив Шмигаль.

За його словами, наразі Україна веде перемовини з шістьма виробниками вакцини, які провели вже дві стадії клінічних досліджень, наразі проходять третю, офіційно реєструються як легалізований препарат.  Водночас , як пояснив Шмигаль, здебільшого у підписаних МОЗом угодах йдеться про нерозголошення інформації. Це відповідно не дає права публічно обговорювати деякі деталі.

"Ми ведемо переговори з шістьма виробниками вакцини, які сьогодні мають дві стадії клінічних досліджень, проходять третю, реєструються в інших країнах і у Всесвітній організації охорони здоров'я як офіційна і легалізована вакцина", - сказав Денис Шмигаль.

З його слів, нині є можливість вибирати з трьох вакцин, найімовірніше, в перших партіях будуть три препарати різних компаній. Шмигаль наголосив, що безумовно ці вакцини будуть з підтвердженим відсотком ефективності.

"Але ми є учасниками всесвітньої ініціативи COVAX, а також зверталися до всіх наших партнерів про необхідність поставки перших партій вакцини якомога швидше. Зараз можу стверджувати, що ці переговори дали свій результат - в Україні буде вакцина не пізніше лютого", - підсумував прем'єр Шмигаль.

Як повідомлялося, МОЗ затвердило "дорожню карту" з проведення вакцинації від COVID-19. Постачання перших партій вакцини очікують наприкінці січня або на початку лютого 2021 року.  

Нагадаємо, 13 січня в ефірі "Сніданку з 1+1" міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні почнуть вакцинувати людей від COVID-19 у лютому 2021 року китайською вакциною Sinovac. Українці, як і жителі країн ЄС, отримуватимуть COVID-паспорт. 

Водночас, якщо вакцина китайського виробництва Sinovac Biotech, яку замовило МОЗ, не відповідатиме міжнародним правилам реєстрації, то Україна від неї відмовиться. Ефективність препарату має становити не менш ніж 70%. 

Коли в Україні розпочнеться вакцинація від коронавірусу

Коли в Україні розпочнеться вакцинація від коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація