Ведмедиця вийшла з-під контролю: скандальний інцидент в Одеському цирку збурив зоозахисників

Ведмедиця вийшла з-під контролю: скандальний інцидент в Одеському цирку збурив зоозахисників

Ведмедиця вийшла з-під контролю: скандальний інцидент в Одеському цирку збурив зоозахисників

Активісти вимагають вилучити тварин у білоруських гастролерів або хоча б припинити їхні виступи в Україні.

В Одесі обурені зоозахисники хочуть конфіскувати бурих ведмедів, яких привіз на гастролі білоруський цирк на льоду. Активісти переконують, що дресирувальники знущаються з тварин і це видно навіть під час виступів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Виснажена та знесилена – такою побачили ведмедицю Ладу відвідувачі цирку. Тварина відмовлялася слухатися приборкувача й поводилася агресивно. Невдалий виступ глядачі зняли на відео й виклали в інтернет, після чого зоозахисники збурилися. Вони вважають, що така поведінка – це природна реакція дикої тварини на знущання та тісні клітки. "Не треба собі довго уявляти, що могло б статися з тими ж дітьми, котрі сидять у рядах. Були випадки, коли звір був неконтрольований і починав кидатися і на дресирувальника, і на публіку", - каже лідер ініціативної групи захисту прав тварин Олена Марченко.

Зоозахисники хочуть конфіскувати тварин з одеського цирку через жорстоке поводження

Зоозахисники хочуть конфіскувати тварин з одеського цирку через жорстоке поводження

Дресирувальник пояснює, що в нестандартній поведінці тварини винні лазерні указки – начебто ними глядачі засліпили ведмедицю, тому приборкувач втратив над нею контроль. Випадок у цирку називають прикрою випадковістю, адже зазвичай підопічні фахівця слухняні, а порозуміння між ними та дресирувальником – повне. "Любов і ласка. Щоби її заслужити, треба заслужити. Інколи в дорозі у кожної клітки лягаю – і вони обіймають. Я без відпустки, без вихідних – увесь час із ними перебуваю. Це мої діти", - переконує дресирувальник Сергій Причиніч.

Але порозумітися з обуреними захисниками тварин у працівника цирку не вийшло. Четверо бурих ведмедів, які нині гастролюють в Одесі, в Білорусі не занесені до Червоної книги, на відміну від України. Тому умови їхнього утримання відповідають білоруському законодавству. "Є договір між цирковою компанією України та білоруським цирком. На митниці пропустили. Якщо пропустили – значить, є дозвіл. Він не заїхав кустарним чином, він заїхав через митницю, все по закону, ветеринари, екологи, купа паперів", - пояснив адміністратор Одеського цирку Андрій Домчак.

Конфіскувати тварину, яка належить іншій державі, навряд чи вдасться – зоозахисники це і самі розуміють. "Ми не можемо судитися з Білоруссю", - визнає Марченко. Але вона та її однодумці впевнені, що виступи червонокнижних звірів в Україні поза законом, тому й пожалілися до екоінспеції. Там уже розпочали перевірку. Зоозахисники кажуть, хочуть добитися хоча б того, щоб після одеських гастролів ведмеді припинили своє турне Україною і повернулися додому.

Кореспондент ТСН Олена Черняєва

Наступна публікація