Великий Голод у цифрах: Україна вшановує жертв радянських репресій

Великий Голод у цифрах: Україна вшановує жертв радянських репресій

Фото: УНІАН

Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом визнали 23 країни світу.

Мученицька смерть – як виховний захід для нескорених. Саме таке визначення Голодомору 1932-1933 років найчастіше лунало цього тижня в чергову річницю пам'яті його жертв. Українці ставили свічки у вікнах. Бо майже в кожній українській родині є за кого поставити свічку цими днями. Це легко перевірити – у Мережі з'явилася карта Голодомору із реєстром загиблих. Кожен може пошукати своїх.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Весна-літо 1933-го. Кожні три секунди в українському селі мре від голоду людина. 17 смертей – щохвилини. Тисяча померлих – за добу. Убивчі хлібозаготівлі та контрольні постріли по українському селу – продовольчі штрафи для тих, хто не впорався із фантастичним зерновим планом – за рік скосили 3,5 млн українців. Історики додають ще 1,1 мільйона так ніколи і ненароджених дітей. Відтак, смертельний урожай Голодомору за найскромнішими підрахунками сягає 4,6 млн життів. Деякі дослідники називають цифру до 7 млн.

Так Сталін покарав українців, які не хотіли колективізуватися. 1930-го року українські селяни зчинили 4 тисячі повстань – 1,2 млн бунтівників по всій країні – практично антиколгоспний Майдан. Каральна хлібозаготівля мала стати уроком для нескорених.

Одночасно із кількістю могил росте експорт українського зерна. За три роки він стрибнув у 20 разів – із 260 тис. тонн у 1929 році до 5,2 млн тонн у 1932-му, а це – вантажний потяг довжиною в тисячу кілометрів, фактично через усю Україну. Трунами закатованих можна викласти шлях у сім разів довший.

На сьогодні 23 країни світу визнали Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом.

Голодомор в цифрах: Україна вшанувала пам'ять жертв геноциду свого народу

Голодомор в цифрах: Україна вшанувала пам'ять жертв геноциду свого народу

Повʼязані теми:

Наступна публікація