Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про електронне резидентство: що він передбачає

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про електронне резидентство: що він передбачає

Фото: president.gov.ua

Іноземці зможуть в Україні дистанційно зареєструвати ФОП та відкрити банківський рахунок.

Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила за основу законопроєкт про електронне резидентство. За відповідне рішення у вівторок, 13 липня, проголосували 286 народних депутатів. 

Про це йдеться на сайті Верховної Ради. 

Як зазначається, закон дозволить дистанційну реєстрацію е-резидентів як ФОП, ведення бізнесу в юрисдикції України, відкриття банківських рахунків онлайн, та спрощений доступ до адмінпослуг в Україні з е-підписом (КЕП). Він також передбачає тимчасові, до 31 грудня 2022 року, особливості та правила оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів-підприємців.

"Метою законопроекту є оптимізація сучасної податкової системи та іншого законодавства в Україні у зв’язку з проведенням експерименту із запровадження та реалізації в Україні електронного резидентства", - йдеться у повідомленні. 

На порталі "Дія" пояснили, що е-резиденство – це особливий статус іноземців в Україні, що дозволяє їм вести бізнес в нашій державі віддалено. Цей проєкт створений для представників креативної індустрії – ІТ, маркетинг, реклама, геймінг. 

За підрахунками, е-резидентство приноситиме в державний бюджет  понад 1 500 000 доларів щорічно. 

Нагадаємо:

  • Попередньо первинною цільовою аудиторією українського е-резидентства можуть стати п’ять країн, що є основними постачальниками IT-послуг на аутсорсі: Індія, Бангладеш, Пакистан, Китай та Філіппіни.
  • Першою в світі "електронне резидентство" запровадила 2014 року Естонія. Цей онлайн-сервіс дає можливість отримати спеціальну ID-картку із чіпом, завдяки якій можна зареєструвати компанію в Естонії через інтернет, сплачувати податки онлайн, підписувати документи та проводити банківські операції.
  • Також цей закон, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, покращить національний імідж України на міжнародному IT-ринку.

Новини світу: Рада ЄС ухвалила рішення щодо продовження санкцій проти Росії на пів року

Новини світу: Рада ЄС ухвалила рішення щодо продовження санкцій проти Росії на пів року

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація