Вхурделило: як дорожники і комунальники боролися із наслідками стихії

Вхурделило: як дорожники і комунальники боролися із наслідками стихії

Фото: УНІАН

Люди не могли вчасно потрапити на роботу, у снігових кучугурах застрягав транспорт.

Визволяти машини зі снігових переметів цієї доби довелося чи не по всій Україні. Негода не давала навіть короткого перепочинку дорожникам і комунальникам.

Про наслідки хуртовин 9 лютого йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Так, 8 -місячного малюка рятували на Хмельниччині. Мама викликала швидку , бо дитина задихалася. 

Але машина медиків застрягла у снігових переметах. До села Коритне, де їх чекали, залишалося 5-ть кілометрів. Лікарі звернулися до надзвичайників. Ті пробилися у засніжене село своєю вантажівкою, забрали маму з немовлям, потім витягли з кучугури швидку і усіх разом транспортували до районної лікарні.

Зараз хлопчику вже краще, але він залишається під наглядом лікарів, у малюка діагностували гострий ларингіт. 

Але найпроблемнішими сьогодні стали Рівненщина і Житомирщинина. Так, у Рівному негода дала дуже відносний перепочинок дорожним та комунальним службам. Сніг зараз не йде, але його уже випало стільки, що в місті і досі не можуть з ним упоратися. 

Надто сутужно було вранці. Якщо ще по центральних дорогах можна було хоч якось проїхати, то невеличкі вулички просто погрузли в снігу. Люди не могли вчасно потрапити на роботу, у снігових кучугурах застрягли тролейбуси, їх витягали рятувальники. 

Погода в Україні: найбільше проблем з транспортом було в Рівненській та Житомирській областях

Погода в Україні: найбільше проблем з транспортом було в Рівненській та Житомирській областях

На дороги міста сьогодні вийшла військова техніка. Залучити її вирішили на оперативній нараді. Машини Нацгвардії здебільшого відбуксировують вантажівки. Також півсотні військових розчищають вулиці. Найпроблемніше на дорогах, що на схилах. Там утворюються затори з фур.

Через негоду відбулося кілька ДТП, у яких постраждали троє людей. До кінця дня дороги більш-менш проїздні. А от у дворах, розповідають місцеві, спецтехніки вони не бачили. Доріжки біля своїх під’їздів та автівок вони розчищали самі.

Транспортний колапс був сьогодні і в Луцьку. Через погано розчищені дороги – на вулицях міста утворилися затори.

На Рівненщині та Волині відсьогодні закрито більше ста шкіл. Дітей відправили на дистанційне навчання. Насамперед це школи у тих селах, куди просто неможливо дістатися через снігопади. Там позамітало дороги. Коли відновлять навчання – поки невідомо, усе залежатиме від погоди. За прогнозами синоптиків сніжитиме і сьогодні вночі, і завтра. А от у четвер очікують погіршення погодних умов. Обіцяють посилення вітру, хурделиці і морози.

На Житомирщині теж сьогодні не сніжило. Але комунальні служби міста увесь день боролися з наслідками нічної хурделиці. А намело подекуди півметровий шар снігу. 

То ж у місті залишається досить складна ситуація на дорогах, тротуари не прочищені, містяни протоптують собі стежки у дворах. На дорогах утворилася снігова каша, під якою крига і дуже слизько.

На більшості доріг області рух досі ускладений. Комунальники, рятувальники і поліція працюють у посиленому режимі. Якщо перші розчищали засипані снігом дороги і вулиці, то поліція і рятувальники надавали допомогу водіям, які потрапили у снігові пастки. Із заметів вивільнили понад три десятки авто, більшість – це вантажні автомобілі, але були легковики та швидкі. 

Через замети зранку на рейси не вийшло майже 40 автобусів. За інформацією автовокзалу, водії просто відмовлялися їхати у бік Коростеня, Олевська та Баранівки, бо там не прочищені дороги. У віддалені села сьогодні не змогли завезти хліб. Пообіді стан доріг трохи покращився, пасажирські перевезення відновили. А на трасах Київ-Чоп та Київ-Ковель врешті зняли обмеження для руху вантажівок. Але вночі синоптики знову прогнозують сильний снігопад. Тож службам не буде часу на перепочинок.

Негода дісталася і східних областей України. Міжміські автошляхи деінде перетворилися на складно проїзні, аж надто для легкового транспорту. Від самого ранку на дорогах Луганщини працювала важка комунальна техніка.

Мінус дев’ять і дуже сильний, південно-східний вітер. У, понад 15-ть метрів за секунду. Те, що погода влаштує нині випробування жителям українського Сходу стало зрозуміло вже вранці.

Протистояти, такому крижаному вітру, ставало дедалі важче: і автівкам, і птахам. На відкритих ділянках міжміських автошляхів просто на очах виникали снігові перемети.

Автівки - назустріч одна одній, просто виринали зі снігової заметілі. І лише габаритні ліхтарі давали можливість кермувальникам - розгледити зустрічний, снігоприбиральний транспорт.

Вітер зі скаженим свистом ганяв білі хмари над дорогами, перетворюючи окремі ділянки на снігові пастки; над полями, закручуючи потужні білі вихори, та - над усіє передовою, на Луганщині. У середу, 10-го лютого, метеорологи прогнозують в області ще й дощ. Міць вітру, повинна трохи зменшитись, до 8-10-ти метрів за секунду. Але за мінусової температури, це буде ще одним випробуванням, аж надто для водіїв на дорогах та українських військових на лінії вогню.

Нагадаємо, що в Україні 11-12 лютого істотно погіршиться погода, що може призвести до порушення та припинення руху транспорту. Очікується, що в західних, північних областях випаде снігу 10-20 см, у південних, центральних областях ще 10-15 см, у східних областях 5-7 см. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація