Від 6 до 9 гривень за куб: в Україні 1 листопада здорожчає газ для населення

Від 6 до 9 гривень за куб: в Україні 1 листопада здорожчає газ для населення

Фото: УНІАН

І це здорожчання, попереджають експерти, може бути не останнім.

Від неділі, 1 листопада, в Україні здорожчає газ для населення. Більшість компаній уже оголосили нові ціни. У різних регіонах вони варіюються від 6 до майже 9 гривень за куб. І це здорожчання, попереджають експерти, може бути не останнім.

Про це йдеться 31 жовтня в сюжеті ТСН.19:30.

Нині населенню газ постачають близько 50 компаній. Про підвищення тарифів уже повідомила більшість. У державному "Нафтогазі", для прикладу, тариф зріс на 35%.

"В цьому випадку підвищення ціни - це сезонність. Починається опалювальний сезон, росте попит, зростає на хабах і як наслідок - вона росте і для кінцевого споживача", - пояснив директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максим Рабінович.

Не виключають, що це подорожчання може бути не останнім. Минулого тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що куб цієї зими коштуватиме близько 8 гривень.

Втім, експерти заспокоюють, що на космічні ціни усе ж не варто чекати. По-перше, завдяки появі ринку газу, постачальники конкурують між собою. І невигідного постачальника просто можна змінити, написавши заяву. Окрім того, чимало компаній ще з літа пропонували українцям зафіксувати ціну на газ на рік. Наприклад, у того ж "Нафтогазу" у жовтні його можна було зафіксувати на рівні 5 гривень 24 копійки за куб. Така можливість є і в листопаді, але вже дорожче – 6,45 гривень за куб.

Здорожчання газу для населення: у різних регіонах ціни варіюються від 6 до майже 9 гривень за куб

Здорожчання газу для населення: у різних регіонах ціни варіюються від 6 до майже 9 гривень за куб

"Якщо клієнт не хоче ризикувати чи думати про підвищення, чи вважає за потрібне зафіксувати ціну, він обирає річний тариф. Якщо він вважає, що нічого страшного в тому, що ціна взимку зростає, а влітку падає, він може обрати місячний тариф", - каже директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максим Рабінович.

У Міністерстві соціальної політики твердять, що для тих, хто отримує субсидії, проблем буде іще менше. Якщо зарплати чи пенсії у таких родин за цей рік не зросли, то і цієї зими вони платитимуть ту ж сумму, що і раніше: "Оскільки доходи в цій ситуації не зміняться, а змінюються витрати, то вся додаткова сума витрат лягає, власне, на субсидії".

Тарифи на тепло та гарячу воду, які теж залежать від ціни газу, поки не зростають. Торік у них закладали значно вищу ціну за газ – від 8 до 10 тисяч гривень за тисячу кубів проти нинішніх 6 з лишком. Тож їх просто залишили на старому рівні. А деякі перед виборами навіть знизили на 10-15%.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація