У ЦВК показали 80-сантиметровий бюлетень для виборів президента України

У ЦВК показали 80-сантиметровий бюлетень для виборів президента України

Фото: УНІАН

Бюлетень має десять ступенів захисту.

Центральна виборча комісія під час брифінгу 21 березня презентувала виборчий бюлетень  довжиною 80 сантиметрів і шириною – 20. Площа усіх бюлетенів становить 5 квадратних кілометрів – це 70 футбольних полів.

Цього року у першому турі президентських виборів беруть 39 осіб, саме тому бюлетень рекордний для України. "Якщо скласти всі виборчі бюлетені в один ряд, то смуга буде довжиною 24 354 кілометри - така відстань між Києвом і столицею Уругваю", - розказала голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Бюлетені друкувалися термохромною фарбою і складаються з десяти ступенів захисту від підробки. Їх надрукували на захищеному папері з двотоновими нефіксованими водяними знаками у вигляді "Вибори 2019" та "Вибори президента України 2019 року", який можна побачити лише на просвіті. Папір, на якому друкували, має захисні волокна малинового і оранжевого кольору, які під ультрафіолетом стають жовтими. Бюлетень не можна відсканувати, адже у його дизайні використали дві захисні антисканерні сітки. Якщо спробують зробити його копію, на ній з'явиться напис "Увага".

"Фарба, якою ми виконали захисні елементи, нікому в світі більше не продається. Її зможуть продавати тільки після завершення виборчого процесу і після отримання на це дозволу від ЦВК", - сказав директор ДП "Поліграфічний комбінат" Україна" з виготовлення цінних паперів Юрій Онищенко.

Для президентських виборів надрукують 30 441 000 бюлетенів. Це обійшлося державі у 165 587 000 гривень. На "Поліграфкомбінаті", який займається випуском, надрукували більше 90% бюлетенів. Остаточно друк закінчать 24 березня. Готові бюлетені доставили у десять областей. Одна упаковка містить 500 примірників і важить сім кілограмів.

"Зараз  іде друк виключно бюлетенів для голосування, яке призначене на 31 березня. Мова про друк ніяких інших бюлетенів іти не може, бо форма і зміст ще не затверджені Центральною виборчою комісією, оскільки нікому не відомо, чи буде другий тур і хто саме буде значитися в бюлетені", - сказала Сліпачук.

Перший тур виборів президента відбудеться 31 березня. За прогнозами експертів, третина українців відмовляється голосувати. Національний екзит-пол оприлюднить попередні результати виборів президента України о 19:45 31 березня, а о 23:00 вже будуть відомі остаточні результати підрахунку опитаних.

Через вибори поліція переходить на посилений режим несення служби

Через вибори поліція переходить на посилений режим несення служби

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація