Від початку анексії Росія призвала до військової служби 12 тисяч українців у Криму

Від початку анексії Росія призвала до військової служби 12 тисяч українців у Криму

Фото: УНІАН

Це є порушенням міжнародного права.

За чотири роки анексії Криму Росія призвала до лав своєї армії майже 12 тисяч українців.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Зокрема, лише під час осіннього призову 2018 року було призвано 2,5 тисячі українців і ця цифра щорічно зростає, оскільки у 2015 році їх було менше 500.

"Це грубе порушення міжнародного гуманітарного права, тому що Женевська конвенція 1949 року забороняє призивати жителів окупованих територій до армії окупаційної держави", - розповіла експерт Ірина Сєдова.

З іншого боку, у молоді на півострові зростає і бажання вступати до лав російської армії. Це відбувається, тому що їх заохочують до цього у школах, таборах, університетах, створюючи військові гуртки та навчаючи користуватися зброєю. А проти тих, хто не хоче йди до армії – порушують кримінальні провадження.

За словами правозахисників, є способи, завдяки яким можна уникнути призову до армії окупанта: не ставати на військовий облік, не отримувати російський паспорт, або ж їхати працювати чи вчитися до України.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту Росії через черговий призов на військову службу на території окупованого Криму. Як наголосили у міністерстві, дії РФ є грубим порушенням зобов’язань відповідно до міжнародного гуманітарного права, яке забороняє Росії, як державі-окупанту, примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, так само, як і забороняє чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії. 

МЗС України вимагає від РФ скасувати призов на військову службу в окупованому Криму, припинити переслідування громадян України за небажання служити в окупаційній армії, а також забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

Повʼязані теми:

Наступна публікація