Міжнародне визнання попри скандали: які плани трансформації Шевченківської премії у нового очільника комітету

Міжнародне визнання попри скандали: які плани трансформації Шевченківської премії у нового очільника комітету

“Шевченківська премія жива, до неї є велика цікавість”. / Фото: Вікіпедія

Цього року вперше в історії Національної премії імені Тараса Шевченка лауреатам не було вручено премію 9 березня, у день народження Кобзаря.

Актор та ексміністр культури Євген Нищук став головою комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. У премії багато проблем з членами комісії, з тим, хто буде цю премію отримувати. Однак завдання, які необхідно виконати, дадуть можливість повністю розблокувати роботу та закрити всі поточні питання, які виникли через низку скандалів

Про це заявив Євген Нищук в ефірі “Сніданку з 1+1”

Він зазначив, що передусім стоїть завдання сформувати достойний склад самого комітету, себто по кожній номінації мають бути представлені авторитетні люди, до яких буде довіра культурної спільноти. “Це дасть можливість повністю розблокувати роботу і закрити поточні питання, які стоять перед нами, питання з членами комісії, з тим, хто буде цього року цю премію отримувати”, — прокоментував голова комітету.

Він підкреслив, що навіть указ про його призначення показав, що Шевченківська премія жива, до неї є велика цікавість і це дуже важливо: “Колись вона обростала різними архетипними речами, але зараз вона жива. Значить, до неї є цікавість, вона авторитетна. Шевченківська премія — це акт боротьби з “рускім міром”, тому її можна ще більше трансформувати і винести на міжнародний рівень в тому сенсі, що зараз такий великий градус цікавості до України”. 

Вчора, 22 травня, в день перепоховання Шевченка, мала відбутися церемонія нагородження. Був оприлюднений той список лауреатів, який визначав попередній склад Шевченківського комітету, але вони склали повноваження. Через це практично зупинилася вся подальша робота, розповів Євген Нищук. 

За його словами, була анонсована додаткова номінація, яка б охопила чи кожен напрямок, чи окремі напрямки, які стосувалися б митців, які пишуть, знімають чи створюють роботи, присвячені боротьбі українського народу проти окупанта. 

Голова комітету зауважив, що номінація є логічною і анонсованою: “Але я зараз одноосібно не можу ухвалювати рішення. Відповідно не можу говорити, коли пройде сама церемонія нагородження. Очевидним фактом є те, що ця церемонія нагородження має відбутися впродовж цього року. Паралельно має розпочатися робота із визначення тих номінантів, які будуть в 2024 році”. 

Євген Нищук окреслив першочергові завдання: “Склалася така ситуація і я розумію, що першочергово ми маємо зібрати весь склад комітету, його має затвердити президент, ми маємо подати цю концепцію, обговорити цю номінацію, що ми проводимо, до якого терміну, коли ми зробимо зведений список всіх лауреатів”.

Важливо визначити членів комітету, до яких буде довіра, підкреслив Євген Нищук: “Моя ідея, мої чисті помисли говорять про те, що ми маємо, по-перше, самих членів комітету визначити таких, до яких є довіра по всім напрямкам. Кожен член комітету представить на свій розсуд, щоб не було тиску, в тому числі від голови, від будь-якого іншого експерта, які будуть проводити велику вибіркову роботу і давати на розсуд самому комітету”.

Голова комітету зазначив, що це практика, яка останніми роками мала тенденцію: “Очевидно, що дуже важливо, щоб експертне середовище знало всі роботи, які вийшли за останній час, всіх тих прекрасних та геніальних митців, які можуть промотувати українську культуру”. 

Критики кажуть, що нинішні лауреати не подобаються владі. Однак Євген Нищук вважає, що премію вручать всім: “Не можна говорити зараз про якісь дати, тому що це залежить від графіку і протоколу самого президента. Логічною була б дата, якщо ми будемо робити додаткову номінацію, 9 листопада — День української писемності та мови і День працівників культури. Була б якась логіка закрити всі питання у цьому році”. 

Нагадаємо, що раніше було названо переможців Шевченківської премії. 

Пізніше одного з лауреатів звинуватили у зв'язках з РФ. Одним із лауреатів став літературознавець Михайло Назаренко. Утім, виявилось, що він має тісні зв'язки з Росією.

Назаренко отримав престижну премію за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792-1883" у двох частинах.

Причиною скандалу те, що у 2021 році він долучився до перекладу книг російською, а також видавав свої роботи в країні-агресорці.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація