Від заводу до прилавка: секрети виробництва міцного алкоголю Новини компаній

Від заводу до прилавка: секрети виробництва міцного алкоголю

Ще 20 років тому процес виготовлення горілки на заводі займав цілий тиждень. Нині від постачання спирту в цех до розливання готового продукту в пляшки проходить усього 36 годин. 

За цей час встигають змішати спирт із підготовленою водою, кілька разів відфільтрувати й очистити горілку та навіть дати їй "відпочити"! Ми постаралися розібратися, що відбувається на кожному етапі виготовлення, й уважно вивчили технологію виробництва цього міцного алкогольного напою. Під час дослідження на нас чекали сюрпризи, але про все по порядку…

Етап 1. Перевірка спирту та води

І спирт, і вода перед змішуванням проходять обов'язкові тести на профпридатність. Іншими словами, фахівці перевіряють, чи достатньо вони якісні для виготовлення горілки. Артезіанську воду досліджують на жорсткість, вміст солей і хімічних елементів, а спирт — на міцність і процентний вміст альдегідів та сивушних масел, від яких вранці саме і можливий головний біль. 

Етап 2. Підготовка води

Артезіанську воду спеціально очищають за допомогою кварцових (пісочних) фільтрів, а потім обробляють на натрієво-катіонній установці. На завершення вода проходить зворотноосмотичне (молекулярне) очищення — тепер її можна змішувати зі спиртом. 

Етап 3. Змішування спирту з водою

Підготовлені спирт і воду закачують зі спеціальних резервуарів для зберігання у змішувальну установку. Технології не стоять на місці: якщо раніше для змішування 1000 декалітрів горілки була потрібна 1 година, то сьогодні — всього 20 хвилин. Більшість процесів, які здійснювалися вручну, нині автоматизовано — інновації з успіхом полегшують трудомісткі кроки. 

Етап 4. Очищення сортування

Отриману суміш спирту з водою технологи називають сортуванням. Під час процесу змішування утворюються альдегіди, сивушні масла та складні ефіри, які не тільки змінюють смакові якості горілки, але й негативно впливають на здоров'я людини. Тому сортування проходить ретельне очищення на декількох фільтрах: спочатку на кварцовому, потім на вугільному. Так прибирають сивушні масла та непотрібні домішки. Потім сортування охолоджують до температури 16-18 градусів і знову пропускають через кварцовий пісок для видалення з нього частинок вугільного пилу. 

Етап 5. "Відпочинок"

Після вугільного очищення горілка повинна "відпочити" 24 години. Перетримати алкоголь на цьому етапі можна, проте давати йому менше часу для "відпочинку" аж ніяк неприйнятно, тому що це може негативно вплинути на смакові якості. 

Етап 6. Додаткове очищення

Різні виробники на цьому етапі використовують молоко, яєчний білок, срібні або навіть бурштинові фільтри. Ще наші предки знали про цілющі властивості бурштину та усували з його допомогою побічні ефекти від прийому ліків, алкоголю і в інших випадках. Бурштиновий фільтр пом'якшує горілку, покращує її смак та аромат. Єдине підприємство в Україні, де його використовують, — це Nemiroff. Виглядає фільтр як циліндр діаметром 7 см і заввишки 1 м. У ньому натягнуто найтонші пропіленові нитки з напиленням бурштину, видобутого в Латвії на глибині 50 м. Щоб присмак смоли повністю зник, бурштин для фільтра проходить чотири ступені очищення! 

Етап 7. Купажування

Остаточний склад горілки формують у довідних чанах. У них же коригують співвідношення спирту та води і доповнюють напій різними добавками згідно з рецептурою.

Іноді розробка оригінального рецепту потребує декількох місяців праці. Це підтверджує і технолог Nemiroff Валерій Шевчук, який розповів, що рецепт "Nemiroff Делікат. Бурштин" створювали півроку. За цей час технологи методом проб і помилок поєднували різні інгредієнти в пошуках кращого смаку і, зрештою, зупинилися на складі з меду, настою липи, меліси та сушених яблук. Інгредієнти перемішують 15-20 хвилин, а потім відправляють горілку на лінію розливу. 

Етап 8. Розливання у пляшки

Продуктивність ліній розливу може бути різною: від 3000 до 12 000 пляшок за годину. За словами Валерія Шевчука, на заводі Nemiroff з лінії сходить 135 пляшок горілки за хвилину. На нові пляшки, оброблені пом'якшеною водою, обов'язково наклеюють фірмові етикетки й акцизні марки. За безперебійною роботою обладнання стежать шість фахівців, і в разі потреби вони ж усувають брак. 

Етап 9. Упаковування

Фінішна пряма — процес упаковування готової продукції в картонні ящики, в яких горілка Nemiroff розвозиться із заводу в магазини. Зазвичай у ящик упаковують 18 пляшок, швидкість роботи — 7 ящиків за хвилину. 

Від того, наскільки ретельно дотримано технологію кожної фази виробництва, залежить кінцевий результат у пляшках. Тут важливою є кожна деталь: недогляд на будь-якому з етапів може зіпсувати напій. Саме тому виробники так багато уваги приділяють контролю якості. На різних стадіях обов'язковими є: контроль міцності продукту, контроль швидкості фільтрації, контроль фізико-хімічних показників, перевірка органолептичних речовин і якості. І тільки за умови проходження всіх рівнів контролю готовий продукт можна відправляти до фірмових магазинів і на полиці супермаркетів.

Наступна публікація