Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Відпочинок на виживання: як на морському узбережжі обрати заклад харчування, де смачно і безпечно

Деякі варіанти пляжного обіду насторожують.

На морських узбережжях сотні вивісок з назвами закладів, де можна поїсти. Утім, як вибрати місце, де буде смачно, а головне - безпечно? Журналісти ТСН.19:30 зазирнули за лаштунки прибережних кафе і таємно попрацювали на кухні.

Перед початком сезону відпочинку ТСН почала масштабний лікнеп для відпочивальників "Пахлава медова". У попередніх сюжетах ми показали, як готують пляжні смаколики та перевірили, які організмі живуть у них, і показали фотозони. Тепер же ми перевіримо заклади харчування.

Деякі варіанти пляжного обіду насторожують. Відгуки про кожен заклад читаємо в інтернеті. Це найпростіший метод відсіяти найгірших. Коментарі в інтернеті про прибережні кафе дуже суперечливі. Саме тому влаштовуємося на роботу в одне з таких місць, щоб побачити цю кухню зсередини, а заодно і перевірити, чи рейтинг має значення.

Перше місце роботи – помічник кухаря. Рейтинг 4.2. Довелося перевдягнутися, вимагають спеціальний одяг – це просто футболка та джинси. На цій кухні стерильна чистота, але вже за кілька годин шеф-кухар пояснює: тут чекають на гостей. До перевірки тут готувалися, бо, за законом, санстанція має попереджати про свій візит.

ВідеоПахлава медова: прибережні кафе вражають брудом, зіпсованими продуктами та хамством керівництва

Журналісти ТСН зазирнули за лаштунки прибережних кафе і навіть таємно попрацювали там - на кухні. Кадри у сюжеті надовго зіпсують апетит. Як повернути гроші за те, що не можна їсти - у сюжеті.  

Пахлава медова: прибережні кафе вражають брудом, зіпсованими продуктами та хамством керівництва

У наступному кафе біля моря рейтинг 3.7. Заклад щодня приймає сотні клієнтів. Ціни дуже демократичні. Сюди без зайвих запитань і медичної книжки беруть на роботу. Власниця кафе Ірина під час працевлаштуванні запропонувала мені житло, але я не поспішаю нести туди свої речі. Є ризик, що не повернуть. З порогу видно, що чистотою тут не переймаються. Усі страви відкриті.

Зараз вчать готувати салат “Морський”. На око кидають креветки і кальмари і додають, якщо щось закінчується – додати побільше яєць. Мовляв, морепродукти дорого коштують.

В іншому закладі все дуже стерильно. Тут можна купити напої, закуски і навіть гарячі страви. На всі запитання у господині є відповідь: має документи, ліцензію. Співробітникам обов’язково потрібна санітарна книжка. Але тут звучить перший дзвіночок, бо її можна просто купити.

Такий спосіб пройти медогляд - практика поширена. Головне, що тут стежать за чистотою. Хоча вдалося побачити, що брудною ганчіркою мили і холодильник, і бутербродницю для приготування сосисок.

А як щодо картоплі фрі? Олія з фритюрниці уже темна. Але її просто проціджують через марлю і виливають назад.

Кожен споживач сам відповідальний за своє здоров'я, кажуть фахівці. Додають: якщо страву не їли, то за неї можна не платити. Споживач має право вимагати інформацію щодо походження цього продукту та умови його приготування. Не платити - ще одне законне право споживача, якого не влаштовує страва.

В одному з кафе, в якому працювала ТСН, до персоналу ставляться, як до рабів. Про все побачене написали заяву у Держпродспоживслужбу. Результати перевірки показали, що це кафе за документами взагалі звичайний магазин. Але поки підприємцям загрожує лише штраф від 300 до 20 тисяч гривень. Але це лише після повторної перевірки.

Вже завтра проінспектуємо розваги на воді.

Кореспондент ТСН Марія Шевченко, Мирослав Ганущак.

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції