Відсутність документів і антисанітарія на прилавках: ліквідація СЕС збільшила ризики покупців на ринках

Відсутність документів і антисанітарія на прилавках: ліквідація СЕС збільшила ризики покупців на ринках

Споживачі опинилися сам на сам із нечесними продавцями.

Після ліквідації санстанції її повноваження поділили між собою Міністерство охорони здоров'я, управління Держпраці та Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Остання тепер відповідає за якість продуктів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Керівник Спілки споживачів України у рейді столичними ринками постійно знаходить купу порушень. Лише вихід разом із журналістами виявив кричущі невідповідності нормам реалії продажу риби, відсутність документів на м'ясо та очевидні порушення строків реалізації продуктів, які швидко псуються. Якість продуктів мала би контролювати лабораторія, що міститься на ринку, але ветінспектори від камер поховались.

Конроль за якістю продуктів, які потрапляють на прилавки, раніше здійснювала санстанція. Рік тому цю структуру почали реорганізовувати, а нещодавно уряд передумав і оголосив про остаточну ліквідацію СЕС. І раніше якість того, що потрапляло до столу українців, не завжди була під належним контролем. Тепер іще й кількість перевірок знизили, бо таким чином хочуть обмежити тиск на бізнес та знизити корупцію в цій галузі.

Планові перевірки на великих підприємствах тепер проводять лише раз на рік, на малих узагалі раз на пять років. Про візит попереджають заздалегідь. Є і позапланові рейди, але тільки якщо хтось поскаржиться. І навіть із цим не все так просто: спочатку споживач має написати скаргу, із нею звернутися до територіального органа, звідти скаргу передадуть до Держпродспоживслужби, далі дозволу на перевірку інспектори проситимуть у різних міністреств – процедура може розтягнутися на місяці. У підсумку, коли нарешті отримано дозвіл – буває вже важко знайти ту продукцію, яка є предметом перевірки.

Нещодавно Верховна Рада проголосувала новий законопроект, що значно спростить усю цю процедуру і дозволить у разі загрози життю людей вирушати на перевірку одразу. Щоправда, документ іще має підписати президент, а діяти він почне не раніше, ніж за 9 місяців після публікації.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація