Відсутність українських заробітчан на полях Чехії ставить місцевий агробізнес на коліна – підприємці

Відсутність українських заробітчан на полях Чехії ставить місцевий агробізнес на коліна – підприємці

Фото: Associated Press

На полях нема кому збирати врожай.

Чеські фермери б’ють на сполох, бо без українських працівників чимало врожаю може пропасти і місцевий агробізнес опиниться на колінах, багато, хто заговорив про банкрутство. Попри карантинні обмеження, Чехія відкрила свій кордон для українців, поновила видачу короткочасних робочих віз та сподівається, що сезонні робітники приїдуть до країни автошляхами.

Про це повідомляє журналіст "Радіо Свобода" Сергій Стеценко спеціально для ТСН.

На одному з полів у місті Брно вирощують 30 гектарів білого перцю, кавунів та баклажанів і, зазвичай, у цей період на ньому працює від 150 до 300 українців, які приїздять сюди на сезонні роботи. Однак нині через коронавірус та карантин ці поля практично порожні, є поодинокі філіппінці, румуни та кілька українців. «Чехи не хочуть працювати в полях. Їх сюди й палицею не затягнеш»,- каже директор агрофірми Томаш Зоуфалий.

Він заснував агрофірму на початку 90-тих. Ще з тих часів надає перевагу працівникам з України. У травні, як і зазвичай, чекав на сотні сезонних заробітчан. Через карантин його фірма вже втратила вісім мільйонів доларів, але наслідки можуть бути ще гіршими. «Якщо українці не повернуться – це буде катастрофа для нас. Ми просто не зберемо врожай і, скоріше за все, опинимося банкротами», - каже чоловік.

А на підприємстві поблизу Праги врожай салату почали збирати вчасно, бо голові одного з найбільших овочевих підприємств у Чехії буквально довелося вмовляти своїх українських працівників залишитись. «Ситуація із коронавірусом показала нам, що залежність від української робочої сили вмить може поставити цілі виробництва на коліна. Якби я не попросив своїх робітників лишитись, сезон можна було б дочасно завершувати», - каже директор підприємства Павел Покорний.

Лише за офіційною статистикою, щороку на сезонні роботи до Чехії приїздить близько 20 тисяч заробітчан, і більшість - з України. Мініcтерство сільського господарства шукає альтернативу - серед студентів та тих, хто через наслідки пандемії лишився без роботи. «Ця криза показала, наскільки українці є незамінними у чеському сільському господарстві. І не тільки в Чехії, але й в інших європейських країнах. Ніхто не був до цього готовим. Ми вже обдумуємо стратегію пошуку альтернативної робочої сили на майбутнє, аби бути частково застрахованими від подібних історій», - наголошує заступник міністра сільського господарства Чехії Їржі Шир.

З пом'якшенням карантину, Чехія вже відкрила кордони для сезонних працівників з країн поза межами ЕС. Консульства у Львові та Києві відновили видачу короткострокових робочих віз. Після перетину кордону треба пройти двотижневий карантин, або показати довідку про негативний тест на коронавірус. Чимало чеських працедавців готові сплачувати за тест, аби лише  повернути сезонних робітників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація