"Брудні" танці з дівчатами, бійка, брехня – і в монастир. Як покарали скандального священика УАПЦ

"Брудні" танці з дівчатами, бійка, брехня – і в монастир. Як покарали скандального священика УАПЦ

Фото: Тернопільська єпархія УАПЦ

Архієрейський собор УАПЦ мав, за канонами, заборонити єпископу Мстиславу та його клірикам у священнослужінні.

Півмільйона переглядів в Інтернеті, шквал коментарів, нервів і фотожаб, а також незвичайний собор Української автокефальної православної церкви. Усе це – результат сюжету програми ТСН.Тиждень.

Що в тернопільському барі з танцями, бійками і залицяннями до дівчат справді розважалися місцеві священики і навіть ієрарх УАПЦ, повірити було важко. А надто, що сам архієпископ Мстислав усе заперечував. Але поведінку своїх панотців після розвідки ТСН у деталях розглянули на церковному соборі.

На відео, яке потрапило до ТСН, видно, як архієпископ Мстислав танцював так, як справжній завсідник барів і нічних клубів. Він залицявся до дівчат, ніби і не монах зовсім. А ще він бився так, немов на ринзі – за титул чемпіона світу в усіх версіях.

Владика Мстислав – архієпископ Тернопільский і Подільський Української автокефальної православної церкви. Ієрарх у день посту до дня Воздвиження зі свитою священників відпочив у барі Тернополя. Так відпочив, що адміністрація закладу довго пам'ятатиме цю ніч, бо в барі було усе: і брудні танці панотців, і бійка, і поліція. Один із найавторитетніших ієрархів УАПЦ показав українцям, як треба розважатися по-справжньому.

ТСН пішла до архієпископа Мстислава і запитала прямо, що це було і як пояснити поведінку владики. Мстислав, не довго думаючи, збрехав, що в барі його не було, бійки собі не дозволяє, і взагалі в нього є алібі.

"Ні, мене не було… Не знаю, можливо, ми були біля того місця, але щоб бійка… Це я собі не дозволяю в своєму житті", – запевнив тоді архієпископ Мстислав.

ТСН зателефонувала предстоятелю УАПЦ Макарію, але той не захотів переглядати відео веселих розваг тернопільського архієпископа і запросив на Архієрейський собор, який мав відбутися у вівторок. По суті, Архієрейський собор УАПЦ вирішив відправити Мстислава у монастир на покаяння.

"Певно боляче за своїх побратимів, що вони собі це дозволяють. А щодо рішення, я хотів би за дії священослужителів, як предстоятель, попросити вибачення всьому УАПЦ, всьому віруючому українському народу", – сказав предстоятель УАПЦ митрополит Макарій.

Винуватець торжества владика Мстислав за цей тиждень уже став дуже популярним і надихнув українців на народну творчість. В одній з соцмереж навіть з'явилася сторінка, присвячена владиці.

Ексклюзивне інтерв'ю вже на піці популярності Мстислав дав ТСН після собору УАПЦ, знаючи, що його вже відправили у монастир. Неохоче, але зізнається, що грішив у барі. Подивився сюжет ТСН і, о диво, впізнав себе.

"Не міг стверджувати, чи це було, чи не було. Але подивився – був. А зараз у даний момент своєю недостойною поведінкою вибачаюся перед віруючими, прошу прощення перед Богом. Предстоятель попросив прощення за мене, і я прошу прощення за себе, що моя недостойна поведінка когось там ввела в смуток. А все решта – після рішення комісії", – сказав архієпископ Мстислав.

Про деталі бійки в барі не захотів розповідати.

"Маєте відео – перегляньте. Переглянете відео – будете бачити. Я все зі смиренністю приймаю, так як належить. Згідно з канонами і так, як вирішить Архієрейський собор. Уже не такий я поганий, як мене розмалювали", – зазаначив архієпископ Мстислав.

Предстоятель церкви Макарій каже, що відлучили гуляку архієпископа від богослужінь на необмежений час. Але в протоколі рішення собору про це жодного слова:

"Високопреосвященнішому Мстиславу, архієпископу Тернопільському і Подільському, для молитовного покаяння визначити один з чоловічих монастирів УАПЦ".

Тобто, по суті, від богослужінь Мстислав, згідно з протоколом, не відлучений, також не вказано термінів перебування в монастирі. Хоча є чіткі правила. У світському житті – це кримінальний кодекс, у священицькому – правила Святих Апостолів. І от що вони кажуть:

Правило 25: "Єпископ, чи пресвітер, чи диякон, у блудодіянні... звинувачений, нехай буде позбавлений священничого сану".

Правило 27: "Наказуємо єпископа, чи пресвітера, чи диякона, який б'є вірних, що грішать, або невірних, що образили їх, і через це хоче їх залякати, позбавляти священничого сану".

Правило 42: "Єпископ, або пресвітер, або диякон, що має пристрасть до ігор чи пияцтва, або нехай припинить, або нехай буде позбавлений сану".

Правило 54: "Якщо хтось із кліриків буде викритий у тому, що їсть у корчмі, нехай буде відлучений, окрім випадків, коли у дорозі матиме потребу відпочити у готелі".

Отже, Архієрейський собор УАПЦ мав заборонити єпископу Мстиславу та його клірикам у священнослужінні. Як мінімум, як міру досудового характеру. Натомість прийняв розмите рішення. Бо відправити монаха у монастир – це все рівно, що покарати священика читанням Біблії.

Сергій Гальченко

Гулянки, бійки та дівчата: скандальні подробиці розваг та каяття ієрарха УАПЦ

Гулянки, бійки та дівчата: скандальні подробиці розваг та каяття ієрарха УАПЦ

Повʼязані теми:

Наступна публікація