Вигнаний з Росії режисер поставив у Дніпрі україномовну п’єсу та запросив на головну роль артиста з Москви

Вигнаний з Росії режисер поставив у Дніпрі україномовну п’єсу та запросив на головну роль артиста з Москви

Фото: ТСН

Виставу очікує аншлаг, бо крім майстерності постановника та виконавців, вона має ще й щемливу передісторію.

Вигнаний з Росії за публічну критику Путіна та підтримку України народний артист РФ Володимир Назаров знайшов нову сцену у Дніпрі. Він став режисером україномовної вистави "Скрипаль на даху", головну роль у якому грає актор його знищеного у Росії театру Ігор Томілов, ідеться в сюжеті ТСН.16:45.

Заради цього москвич вивчав щоденно українську мову впродовж кількох місяців. "Складно, потрібно весь час слідкувати за наголосами. Я вчив, наговорював на диктофон, відсилав сюди, замучив усіх своїх друзів українських", - зізнався Томілов. І пожартував, що страшних бандерівців у Дніпрі не знайшов – навпаки, поза сценою не так просто тренувати українську. "Всі розмовляють російською. Куди не прийду, до крамниці, починаю: доброго дня! А мені: здравствуйте! Ну, і все, доводиться, а хотілося б, щоб усі говорили українською – було б чудово", - вважає московський актор.

Вигнаний з Росії відомий артист покаже виставу на дніпровській сцені

Вигнаний з Росії відомий артист покаже виставу на дніпровській сцені

Режисер вистави Назаров керував державним музичним театром національного мистецтва, допоки не виступив публічно проти Кремля. "Невже вам крові мало, Володимире Володимировичу? Коли ж ви зупинитеся? Скільки загиблих в Україні! Скільки загиблих у Грузії!", - обурився тоді у відеозверненні до президента РФ митець. Про свій учинок Назаров не шкодує, бо після вбивства Нємцова, анексії Криму та вторгнення на Донбас совість не дозволяла вчинити інакше. Проте й такої жорсткої розправи не очікував. "Я не був готовий до розгрому театру, я був готовий до репресій проти себе особисто. Нема ні будівлі, ні бюджету, ні статусу державного – його не існує більше. Він розгромив його повністю", - каже режисер.

Професор Гнесінської академії та Гітісу приїхав в Україну рік тому, щоб у 65-річному віці розпочати все заново. Зі студентами інституту Глієра Назаров створив у Києві музичний театр, але раптом отримав запрошення з Дніпра. "Як усі люди, зараз живу в інтернеті, побачила про такого режиссера, знайшла можливість познайомитися та запросити. Приїжджають навіть з інших областей дивитися наші вистави! У нас аншлаги зараз!", - каже керівник українського музично-драматичного театру імені Шевченка Оксана Петровська.

"Скрипаль на даху" особливо звучатиме саме українською, переконаний режиссер, бо й дія в цій п’єсі відбувається в українському селі, хоча й два століття тому. Проте відчуття героїв і нині дуже легко зрозуміти. "Він про вічні істини, про бажання щастя для своєї родини, бажання працювати, щоб тобі ніхто не заважав, щоб можна було планувати своє життя та не боятися за своїх дітей", - пояснює Назаров. Його діти, онуки та правнук лишилися в Москві, і тепер Назаров чекає, коли впаде режим Путіна, щоби знову дістати змогу навідати рідних. А поки ж готується до наступної прем’єри, котра запланована на грудень.

Кореспондент ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Наступна публікація