"Вигоріло все": у Житомирській області блискавка залишила без оселі родину з дев'ятьма дітьми

"Вигоріло все": у Житомирській області блискавка залишила без оселі родину з дев'ятьма дітьми

Фото: ТСН.ua

Маму вдарило струмом.

На Житомирщині блискавка залишила багатодітну родину з 9-тьма малюками без даху над головою. Під час потужної грози старенька дерев'яна хатина, де мешкала родина, згоріла.

Тимчасовий прихисток родині дали односельці. Рятувальники ж кажуть, що якби на будинку чи поблизу був блискавовідвід - лиха можна було б оминути, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

"Гримнуло, що аж затрусилося під ногами. Як вийшов на двір - у сусіда дим з криши йде. Я одразу подзвонив до служби порятунку", - згадує сусід потерпілої родини Анатолій Ткачук.  

В будинку в цей момент були всі дев'ятеро дітей та їхня матір Світлана Кільніцька. Жінка стояла коло вхідних дверей, і в цю мить трималася за металеву ручку. Її вдарило струмом.

"Мене врятували лише капці. Вона мене пронзила, в мене досі пальці болять. Чесно, я ще не вірю, що таке відбулося", - ділиться жінка. За її словами, кімнати миттєво наповнилися димом, а вона із дітьми вибігла на вулицю. "Я встигла лише схопити документи і дітей повитягувати. Почала кричати: "Діти, йдемо з хати, ми, напевно, горимо", - додає пані Світлана.

Люди намагалися самотужки загасити полум'я до приїзду рятувальників. Але навіть професіоналам на це знадобилося три години. "Дерев'яна будівля. Коли громовиця вдаряє у дерево, будівлю, її неможливо практично загасити, поки не вигорає все, дуже великий розряд йде енергії", - пояснює командир відділення Романівської державної пожежної частини Олександр Коцюбко.

У Житомирській області блискавка знищила хату багатодітної родини

У Житомирській області блискавка знищила хату багатодітної родини

У селі Червоні Хатки цього місяця від розряду блискавки горить уже друга хата. Будинки могли б урятувати блискавковідводи, кажуть рятувальники. "Це ж не просто так були придумані ці блискавковідводи, їх треба ставити скрізь", - зазначає Коцюбко.

У будинку Кільніцьких громовідхильника не було. "У нас тільки жесть була, накрита шифером", - каже пані Світлана. 

Загалом у селі журналістам вдалося знайти лише один блискавковідвід. Кілька років тому громовиця вдарила по даху будинку пана Анатолія, тоді він і встановив у дворі громовідхильник.

Тим часом постраждалій родині прихисток надала сусідка Надія Губерт. Жінка каже: не могла дивитися на дітей, які залишилися без даху над головою. А їх у родині Кільніцьких - семеро синів та дві донечки. Найменшому - лише два рочки.

"Що діти сидять на вулиці і з мамою. Мені було погано від цього. Кажу: "Швидко грузіть їх у машину, веземо хоч у цей маленький будиночок", - розповідає пані Надія.

За словами сільського голови, згоріла оселя ремонту не підлягає, а в селі на продаж виставлені лише два будинки. Ціна стартує від 80 тисяч гривень. Грошей на купівлю хати в сільраді немає, тому їх почали збирати по людях.

Раніше на Кіровоградщині під час вибуху в сільській хаті дивом вціліли двоє дітлахів 6 та 7 років, а їхня 28-річна мама із численним травмами опинилася у лікарні. Очевидці припускають, що будинок зруйнувала кульова блискавка. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація