Викрадену першу українську книгу оцінили в мільйон гривень

Викрадену першу українську книгу оцінили в мільйон гривень

Однак директор бібліотеки твердить, що зник інший екземпляр.

Найстарішу друковану книгу України вкрали з однієї з бібліотек. На аукціонах вартість такої книжки оцінюють у середньому в мільйон гривень, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Книга "Апостол", надрукована Іваном Федоровим у Львові ще 1574 року, є найстаршою друкованою книгою України, яка збереглася. Один з її екземплярів зберігався у філії №1 бібліотеки Вернадського – у відділі стародрукованих та рідкісних видань.

Там журналістам не раді. Коментувати будь-що відмовляються, посилаючись на таємницю слідства.

Книгу вкрали ще 10 числа, але галас здійняли лише сьогодні. Міліція розповідає – в той день прийшов перевіряючий здійснити звірку наявних у бібліотеці книг. Видання досліджував в окремому кабінеті, кілька разів виходив, заходив і врешті решт зник разом із книгою.

Все, що лишилося після його виходу з бібліотеки – це підробні документи представника контролюючого органу.

Найстарішу друковану книгу України вкрали з бібліотеки Вернадського

Найстарішу друковану книгу України вкрали з бібліотеки Вернадського

Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Григорівна відверто переживає за те, що сталося в колег. В їх музеї зберігся такий самий примірник Апостола, на щастя – цілий і неушкоджений.

"Ця книга, невідомо який був її тираж, але дослідники встановлюють тираж згідно тих архівних документів які збереглися. Не конкретно цієї книги стосується, відомо, що тираж таких видань того часу становив від 1200-1500 примірників. Ця книга на сьогоднішній день лише в наукових каталогах зафіксовано більше, ніж 113 примірників", - розповіла вона.

Протягом дня подробиць викрадення фоліанту не додалося, зате з'явилася інтрига. Гендиректор Національної бібліотеки Вернадського Володимир Попик заявив, що вкрали, мовляв, не ту книгу, про яку всі говорять.

"Ми ніякої додаткової інформації не даємо. Тим більше, що на сайтах в інтернеті всіляка фантастична інформація пішла, котра не відповідає дійсності. Ми не підтверджуємо і не спростовуємо. В цілому, мова йде не про ту книгу, котра на сайті вказується, але Бог із тим", - зазначив він.

Як уже повідомлялося, поліція відкрила кримінальне провадження за фактом крадіжки стародруку з бібліотеки у Києві.

Кореспондент ТСН Євгеній Агарков

Повʼязані теми:

Наступна публікація