Об’єднання міністерств суттєво обмежує повноваження керівника спортивної галузі – віце-президент НОК України Віктор Корж Актуально

Об’єднання міністерств суттєво обмежує повноваження керівника спортивної галузі – віце-президент НОК України Віктор Корж

Віктор Корж, віце-президент НОК України вважає правильним і ефективним кроком намір президента Володимира Зеленського розділити та повернутися до традиційної моделі повноважень міністерств, в тому числі, Міністерства культури, молоді й спорту, оскільки це, на думку Віктора Коржа, пришвидшить процес прийняття державних рішень.

На думку Віктора Коржа, нова політична команда не повинна повторювати невдалий досвід попередньої влади. Навпаки, потрібно його аналізувати, робити висновки та рухатись вперед, шукаючи нові ефективні форми роботи, зважаючи на сучасні завдання та виклики, особливо в такому стратегічному і чутливому для нації питанні як фізичне виховання та спорт. "У 2010 році було ліквідовано міністерство молоді та спорту і знадобилося небагато часу, аби зрозуміти негативні наслідки такого кроку — нагадав віце-президент НОК України. - Тодішня влада пішла шляхом утворення агентства у складі Міносвіти, яке опікувалося спортом, що пропрацювало лише рік. Врешті було визнано хибність такого кроку і Міністерство молоді та спорту було поновлено". 

Віктор Корж звернув увагу, що внаслідок об’єднання міністерств механізм комунікацій між очільниками в структурі відомства значно ускладнюється. Зокрема, керівник агентства має проаналізувати ситуацію у підпорядкованій йому сфері, після цього – донести цю інформацію до заступника міністра, і після того заступник міністра має проінформувати про стан справ міністра. Лише тоді міністр отримує можливість та може виступати й відстоювати відповідні ініціативи на засіданні уряду. Тож алгоритм діяльності та прийняття державних рішень внаслідок зазначеного складного механізму значно уповільнюється.

"Я маю чималий управлінський досвід у спорті та глибоко переконаний: важелі керівника мають бути простими та ефективними. А головне має бути швидке реагування на проблеми, яких у нас багато, особливо зважаючи на наближення ключової спортивної події 2020 року – Олімпійських ігор у Токіо, — підкреслив він". 

 "Я глибоко переконаний: ми не повинні нехтувати засадничими принципами базового закону, за яким фізична культура та спорт є пріоритетами державної політики. На превеликий жаль, вітчизняна практика останнього часу в цих стратегічних питаннях має зовсім протилежний зміст. Крім того, політика у сфері спорту не повинна суперечити стратегічному курсу України – інтеграції в ЄС, в більшості країн якого є міністерства спорту", - вважає Віктор Корж.

Віце-президент НОК України звернув увагу на ще один важливий аспект. "Комплекс питань, який охоплює відомство, яке відповідає за розвиток спорту, дуже широкий і має міжгалузевий характер. Це й власне фізичне виховання та спорт, розвиток будівництва та інфраструктури, низка фінансових, податкових та митних аспектів, охорона здоров’я, особливо в контексті спортивної медицини, міжнародне співробітництво тощо. Отже, щоб ефективно їх вирішувати, потрібен статус не нижче рангу міністра", - переконаний він.

Наступна публікація