Вілкул особисто інструктував тітушок перед провокаціями в Дніпрі на 9 травня – Луценко

Вілкул особисто інструктував тітушок перед провокаціями в Дніпрі на 9 травня – Луценко

Фото: УНІАН

У ГПУ є дані санкціонованих судом матеріалів прослуховування, які свідчать про це.

Генеральний прокурор Юрій Луценко звинуватив нардепа "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула в організації та інструктажі тітушок, у Дніпрі під час провокацій 9 травня 2017 року.

Про це заявив Юрій Луценко сьогодні, 24 травня, у Верховній Раді під час звіту про рік роботи на посаді.

"На святкуванні 9 травня у місті Дніпро сталася ганебна ситуація, коли працівники поліції діяли разом із тітушками для того, щоб фізично усунути ветеранів АТО. Безвідносно до того, хто з якими кольорами був, хто з якими гаслами виходив – це неприйнятно, коли людей в присутності поліції жорстоко б'ють найняті політиканами тітушки", – сказав Луценко.

За словами генпрокурора, наразі затримано не тільки цих тітушок – їх усього було 250 – затримано кілька десятків тих, хто нападав на бійців АТО, встановлено, хто є їхнім організатором.

"Це було з'ясовано після добровільної згоди працювати зі слідчими одного з цих тітушок. Сподіваюсь будуть ще. Тепер ми точно знаємо, хто організовував та інструктував цих тітушок. І, пане керівник "Опозиційного блоку", у мене для вас погані новини", – додав Луценко.

Луценко зазначив, що відповідні відеозаписи надав "Блок Петра Порошенка", оскільки  їхній офіс розташований поруч і в них стояла відеокамера.

"Вони всі організовувалися, інструктувалися, фінансувалися у вашому штабі на Дніпропетровщині. Особисто паном Вілкулом і паном Колєсніком. На цей момент ми маємо відео, як вони всі разом заходять в офіс. У нас є дані санкціонованих судом матеріалів прослуховування, які свідчать про те саме", – сказав генпрокурор.

Нагадаємо, 9 травня в багатьох містах України відбулися сутички. У Дніпрі на підходах до пам'ятника Слави людей перевіряли металошукачами та вилучили кілька пістолетів, ножі та газові балончики. Однак ні це, ні велика кількість правоохоронців сутичкам не завадили – їх було кілька, проти АТОвців виступили спортсмени з однаковими помаранчевими наклейками на одязі, що супроводжували депутата від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула. Поліція не лише не перешкодила молодикам, але й не затримувала нікого – вони й далі продовжили хід.

Після цього міський голова Дніпра Борис Філатов заявив про закриття міського фінансування всіх "ветеранських організацій", а нардеп і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко констатував, що поліцейські були прихильними лише до однієї зі сторін конфлікту, діяли з порушеннями закону "Про поліцію", застосовуючи силу надміру і там, де це не було необхідно для охорони громадського порядку. 

10 травня очільник МВС Арсен Аваков підписав наказ про звільнення з посад начальника управління поліції Дніпропетровської області генерала Ігоря Репешка, начальника міського управління поліції Дніпра полковника Андрія Бідила й відповідних заступників щодо забезпечення громадської безпеки, а голова Національної поліції України Сергій Князєв призначив новим керівником Головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області Віталія Глуховерю.

Проти нового керівника силовиків у соцмережах уже спалахнула гостра дискусія, однак мер міста Філатов назвав її шизофренією.

Між тим, за фактами сутичок 9 травня слідче управління прокуратури Дніпропетровської області здійснює досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація