Вимираючий вид зв’язку: телеграма в Україні надсилається кілька днів і коштує за сотню гривень

Вимираючий вид зв’язку: телеграма в Україні надсилається кілька днів і коштує за сотню гривень

Фото: ТСН

Кількість користувачів такою послугою з року в рік стрімко скорочується.

Із березня наступного року в Україні припиняється приймання телеграм через збитковість та непопулярність послуги поміж населення. Журналісти вирішили наостанок запам’ятати, як працював цей різновид зв’язку, котрий уже практично став історією, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Для цього зі столичного головпоштамту було відправлено дві телеграму – одну в офіс "1+1", іншу в село Топори Хмельницької області. За телеграму до провінції працівники пошти зажадали 135 грн і попередили, що вона йтиме до адресата три дні. На Поділ із Майдану доставити телеграму взялися протягом дня за 80 грн. Телеграма дійсно прийшла вже через годину – приблизно стільки ж часу займає неспішна прогулянка від головпоштамту до офісу. А от на витрачені кошти можна було б вільно розмовляти по мобільному два місяці.

В Україні припиняється приймання телеграм через збитковість та непопулярність послуги

В Україні припиняється приймання телеграм через збитковість та непопулярність послуги

Принцип дії сучасного телеграфу такий: на комп’ютері в Києві набирають текст, а вже на Хмельниччині його роздруковують і через "Укрпошту" відправляють адресатові. Раніше користувалися спеціальною телеграфною апаратурою, однак вона досі закрита від сторонніх очей – показати її на пошті обіцяють лише після того, як телеграми остаточно стануть історією. Завідувач музею пошти Ольга Білоус за життя бачила багато телеграм. "Частіше за все: зустрічай, вагон такий-то, поїзд такий-то. Ну і, звісно, коли працювала у військовому училищі, то там частіше писали: люблю, цілую, чекай приїзду", - пригадує вона.

Як уже повідомлялося, найбільший український оператор фіксованого зв`язку компанія "Укртелеком" від 1 березня 2018 року припиняє надання послуг телеграфного зв`язку. Таке рішення було ухвалене в зв`язку зі скороченням кількості відправлених телеграм і зношеністю обладнання, в зв`язку з відсутністю його підтримки з боку виробників.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта  

Повʼязані теми:

Наступна публікація