Вірус Коксакі. Міфи і боротьба з "екзотичним" захворюванням із Туреччини

Вірус Коксакі. Міфи і боротьба з "екзотичним" захворюванням із Туреччини

Фото: ТСН.ua

Лікар зауважила, що вірус доволі звичайний, проте попередила, що люди, які ним перехворіли, виділяють його ще протягом 2-3 місяців.

Від початку серпня в Україні почала набирати обертів паніка через вірус Коксакі, яка не вщухає і досі.

Винуватицею вирування вірусу називають Туреччину, проте у Мережі з'являлися повідомлення і від тих українців, які заразилися на місцевих водоймах.

Також паніку підживлюють думки, що вірус Коксакі зазвичай вражає тільки дітей, а тепер, мовляв, перекинувся і на дорослих.

Проте лікар Ганна Горбань, заступник директора приватної клініки з питань педіатрії, у коментарі ТСН.ua розвіяла міфи, які вирують навколо вірусу.

Педіатр Ганна Горбань / Фото: Клініка "Борис"
Так, Горбань зауважила, що нинішня істерія насправді немає під собою реальних підстав і була спричинена ймовірно тим, що окремі випадки захворювання винесли у соцмережі та були підхоплені ЗМІ.

"Протягом всієї моєї практики ми практично кожного дня маємо пацієнтів з цим вірусом. Може це повязано з істерією з приводу Туреччини, але це не залежить від місця. Все одно, чи це Туреччина, чи це Іспанія, чи ще якась країна", - каже Горбань.

За її словами, вірус носить сезонний характер. "Якась кількість дітей за рік, за два перехворіє, а потім деякий час цей вірус буде рідше зустрічатися. Це є природне коливання активності вірусів, які трапляються раз на 4-5 років. Це є норма", - зауважила лікарка.

ЯК МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ

Водночас, застерігає лікар, захворіти цим вірусом дуже легко. Він дуже активний, його контегіозність (заразність) складає 98%.

Вірус передається повітряно-крапельним й орально-фекальним шляхом. До останнього належить небезпека заразитися через брудні руки та немиті овочі і фрукти.

На варті здоров’я: цікаві факти про мило

На варті здоров’я: цікаві факти про мило

Крім того, саме таким чином заразилися ті, хто відпочивали на морі та інших водоймах. "Деякі люди дупу недомивають і йдуть купатися, а ви потім заразилися...", - зазначила лікарка.

А здорова людина, яка щойно перехворіла, може виділяти цей вірус до 2-3 місяців. Тобто вірус Коксакі завжди циркулює у популяції і в ньому насправді немає нічого екзотичного.

СИМПТОМИ

Фахівець пояснила, що на вірус Коксакі хворіють як діти, так і дорослі. Щоправда, у дорослих хвороба протікає у менш важкій формі, часто без таких симптомів як висипання на шкірі і висока температура.

До речі, часто вірус Коксакі плутають з ГРВІ через схожі симптоми - запалене горло, лихоманка, головний біль.

Фото: ТСН.ua

Незважаючи на те, що вірус Коксакі належить до групи ентеровірусів (ті, що потрапляють в організм людини через шлунково-кишковий тракт, де і розмножуються), хворі необов'язково мають діарею.

"Діти найчастіше мають навіть закреп. Захворювання має презентацію - червоне горло, пухирці в горлі, так звана герпангіна, типова висипка навколо рота, на долонях і підошвах. Висипання також бути на стегнах, гомілках, інколи на животі, але частіше на кінцівках", - додала Ганна Горбань.

До речі, пухирці дуже подібні до вітрянки, тому часто буває, що лікарі плутають, ставлячи пацієнту діагноз про повторне зараження вітрянкою. Але вітрянкою вдруге не хворіють, зазначила Горбань.

ЛІКУВАННЯ

Лікар наголошує, що вірус Коксакі не потребує спеціального лікування, оскільки носить симптоматичний характер. Тож боротися можна хіба що із симптомами.

Наприклад, за наявності високої температури її варто знижувати. Якщо з'явилися пухирці, їх треба протирати місцевими антисептиками. А також - пити більше води.

Важливо також перебувати на контролі у лікаря, оскільки у рідких випадках вірус може давати ускладення - це запалення мозку (енцефаліти) і запалення серцевих мязів (міокардити, коронарити).

За умови високої температури і відсутності явних ознак вірусу Коксакі, лікарі можуть відправити пацієнта на аналіз крові, щоб перевірити, чи немає певних бактеріальних ускладнень.

При цьому особливих засобів профілактики від захворювання не існує. Лише загальногігієнічні. Тобто треба мити руки, не їсти немитих фруктів. Якщо вже захворів, треба обмежити перебування у людних місцях. Краще лишатися вдома. І варто пам'ятати, що вже здорова людина продовжує виділяти вірус до трьох місяців.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація